Veluddannede instruktører og et velfungerende samarbejde med kommunen er hemmeligheden bag kæmpe succes for københavnsk gymnastikforening.
Krumspring er en kæmpe københavnsk succeshistorie. Siden opstarten ved årtusindskiftet, hvor ambitionen var at få 100 medlemmer, er der i dag over 5.000 børn med på et af Krumsprings over 150 hold, som får bevægelsen og glæden ind i børnenes hverdag på 13 forskellige lokaliteter i København.
En stor del af succesen skyldes Krumsprings unikke projektsamarbejde med skoler, institutioner og kommune, hvor instruktører kommer ud til for eksempel børnehaver tidligt på dagen, mens børnene stadig er i institutionen: Her får instruktørerne lært børnene glæden ved gymnastik, uden at nogen skal meldes ind i en forening – det er en stor fordel, da mange af børnene ikke har prøvet at gå til gymnastik inden. Efter de uger, som projektet løber, bliver børn og forældre inviteret til en rigtig gymnastik-afslutning - og ofte melder forældrene efterfølgende børnene ind i foreningen, hvis de ikke har gjort det inden.
På den måde har Krumspring lige fra starten haft stor succes med at bygge bro til foreningsuvante danskere fra kulturer, der ikke har samme tradition for at melde sig ind i foreningslivet.
“Det handler om bevægelsesglæde. Når forældrene er med til opvisning, så siger jeg altid: Læg mærke til, hvad der sker i ansigtet på jeres barn. Det er ligegyldigt om der er strakte ben, men se lige, det smil, der breder sig, når de er aktive. Det er det, det handler om: At få smil på læberne,” siger Julie Beier Lund, der står i spidsen af Krumsprings bestyrelse.
Og smil er der altid masser af, når Krumspring går til den i skolernes gymnastiksale eller institutionernes tumlerum. Det er ikke mindst på grund af Krumsprings kompetente instruktører. Krumspring nyder godt af at ligge i København, tæt på alle de relevante uddannelser. Der er over 100 instruktører i foreningen, og størstedelen af instruktørerne har læst eller læser idræt på universitetet, hvilket sikrer, at de har fagligheden med sig ind i gymnastiksalene sammen med børnene. De har styr på pædagogikken og kan hurtigt justere legens sværhedsgrad op eller ned, alt efter børnenes niveau.
Niveauet varierer, men det betyder ikke noget. Krumspring ikke er et præstationsmiljø. Det er et frirum, hvor man ikke bliver slået i hovedet, fordi man ikke har opnået en karakter eller lært noget. Af samme årsag er der heller ikke a- og b-hold, og det er helt ok at starte som nybegynder som 13-årig. Det kan man gøre uden at skulle gå på et ‘dårligt' hold, for det er ikke niveauet, men det sociale, der er det vigtige.