PRM: DIF tilpasser anbefalinger om udendørsidræt
DIF tilpasser anbefalingerne til sine specialforbund og idrætsforeninger efter dialog med Sundhedsstyrelsen. Fremover lyder anbefalingen fra DIF, at udendørsidræt, som vel at mærke ikke indeholder kropskontakt, godt kan afholdes, når det sker inden for rammerne af de generelle krav og anbefalinger, som sundhedsmyndighederne og regeringen har offentliggjort på coronasmitte.dk.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet plakater med råd og vejledning til ophængning ved udendørs træning, og de bliver videreformidlet til idrætsforeningerne (kan downloades her)
DIF valgte at lægge en mere restriktiv linje end regeringen, da DIF den 11. marts anbefalede sine foreninger og specialforbund at indstille al udendørs aktivitet. Regeringens anbefaling og senere påbud har kun drejet sig om indendørs idræt, men DIF tog på eget initiativ skridtet videre og opfordrede også til en indstilling af udendørsidrætten. At anbefalingen nu ændres, betyder dog ikke en tilbagevenden til den klassiske udendørsidræt.
”Vi er meget langt fra normale tilstande. Myndighedernes anbefalinger og krav skal overholdes, og derfor er det en helt anden form for idræt, end den vi kender. Det er vigtigt at understrege,” siger DIF-formand Niels Nygaard og fortsætter:
”Vi valgte dengang at gå et skridt videre og på eget initiativ anbefale en nedlukning af udendørsidrætten ud fra et forsigtighedsprincip. Siden da har danskerne har fået myndighedernes anbefalinger om blandt andet at holde afstand, sørge for høj håndhygiejne og ikke at mødes i større grupper ind under huden. Derfor stoler vi på, at vores foreninger er i stand til at afholde udendørsidræt uden kropskontakt forsvarligt og inden for rammerne af myndighedernes retningslinjer”.
Ikke et krav
Den tilpassede anbefaling er ikke et krav til foreninger om at starte udendørsidræt op. Det understreger Niels Nygaard.
”Der er tale om frivillige foreninger, hvor der er forskelle fra forening til forening og idræt til idræt. Vores tilpassede anbefalinger er ikke et krav til foreninger om at starte aktiviteter op. De kan gøre det, hvis det sker under forsvarlige former, og hvis de er i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre, så skal de lade være,” siger Niels Nygaard.
Ud over sundhedsmyndighedernes anbefalinger supplerer DIF med nogle flere retningslinjer. Blandt andet at udøvere bør møde omklædte og tage hjem efter endt aktivitet, og at udøvere i videst mulig omgang bør medbringe egne træningsredskaber.
”Vi har mærket en meget stor interesse fra mange af vores foreninger, der tripper for at komme i gang under de rigtige omstændigheder. Jeg er glad for, at Sundhedsstyrelsen har hjulpet til med en vejledning, selvom styrelsen har rigtig meget at se til i øjeblikket,” siger Niels Nygaard.
DGI har sendt tilsvarende anbefalinger ud til sine medlemsforeninger.
FAKTA:
For DIF er det afgørende, at krav og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne overholder:
• At man ikke må samles flere end 10 personer
• At man skal holde en afstand på 2 meter til andre personer
• At man er særlig opmærksom på håndhygiejne – brug håndsprit, hvis der ikke er mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe
• At host eller nys sker i albuen eller i et papirlommetørklæde
• At man skal holde sig hjemme, hvis man har symptomer som fx feber, hoste, muskelømhed – og gå straks hjem selv ved milde symptomer
• Hvis der i forbindelse med træning og brug af faciliteter benyttes rekvisitter (fx ketcher eller golfkøller), anbefaler Sundhedsstyrelsen at der så vidt muligt benyttes personlige rekvisitter. Hvor dette ikke er muligt, skal der være særskilt opmærksomhed på rengøring af fælles kontaktflader, hver gang en person afslutter brugen af en rekvisit.
• Det forudsættes, at klubhuse og fælles badefaciliteter stadig ikke er tilgængelige.
Hvis man som forening vælger af afholde udendørs idrætsaktiviteter, så opfordrer DIF desuden til, at det sker inden for disse rammer:
• Udendørsaktiviteten bør foregå i mindre grupper
• Der skal være adgang til det sted eller anlæg, hvor udendørsaktiviteten foregår (kommunerne kan have særlige restriktioner, som skal respekteres).
• Medlemmer af forening/klub møder op omklædt og tager hjem efter endt udendørsaktivitet.
• Vær opmærksom på de særlige risikogrupper som defineret af Sundhedsstyrelsen.