Vi mener

Hans Na­torp: Fri­tids­pas vir­ker – hvis det gøres rig­tigt

Det er ikke nok ude­luk­ken­de at give øko­no­misk til­skud for at få so­ci­alt ud­sat­te børn og unge med i for­e­nings­li­vet, un­der­stre­ger for­man­den for Dan­marks Idræts­for­bund (DIF), Hans Na­torp, i et de­bat­ind­læg ud­gi­vet i Idræts­mo­ni­tor.
Profilbillede af Lars Hestbech.
AF: Lars He­st­bech
1. jan. 0001
Det er ikke nok ude­luk­ken­de at give øko­no­misk til­skud for at få so­ci­alt ud­sat­te børn og unge med i for­e­nings­li­vet, un­der­stre­ger for­man­den for Dan­marks Idræts­for­bund (DIF), Hans Na­torp, i et de­bat­ind­læg ud­gi­vet i Idræts­mo­ni­tor.

I DIF mener vi, at alle børn og unge bør op­le­ve glæ­den ved at del­ta­ge i idræts­for­e­nin­ger­nes fæl­les­ska­ber. Det er godt for den en­kel­te, og det er godt for det dan­ske sam­fund, når mange be­væ­ger sig og får både fy­sisk og men­tal triv­sel i for­e­nin­ger­ne.

Nogle grup­per har dog svæ­re­re end andre ved at finde ind i idræt­ten. Kon­tant­hjælps­mod­ta­ge­re er ek­sem­pel­vis langt min­dre idrætsak­ti­ve end re­sten af be­folk­nin­gen, og det smit­ter også af på deres børns idræts­del­ta­gel­se. Det samme er til­fæl­det for børn, hvis for­æl­dre er født i ud­lan­det.

Det er både so­ci­a­le, kul­tu­rel­le og øko­no­mi­ske bar­ri­e­rer, der af­hol­der disse børn for at komme ned i idræts­for­e­nin­gen.

Kom­mu­na­le fri­tids­pas, hvor kom­mu­nen hjæl­per børn og unge med kon­tin­gent­s­tøt­te, kan være et stærkt værk­tøj i for­hold til at over­kom­me den øko­no­mi­ske bar­ri­e­re.

Går glip af fæl­les­ska­bets ge­vin­ster

Det er åben­lyst, at bør­ne­ne går glip af de sund­heds­mæs­si­ge og mo­to­ri­ske ge­vin­ster, der er for­bun­det med at dyrke idræt. Men bør­ne­ne vil også gå glip af et sundt fæl­les­skab i idræts­for­e­nin­ger­ne. Hvis et barn har det hårdt so­ci­alt i sko­len, så til­by­der idræts­for­e­nin­ger­ne bar­net en ny chan­ce, et nyt fæl­les­skab.

Idræts­for­e­nin­ger­nes fæl­les­ska­ber er også et al­ter­na­tiv til de us­un­de fæl­les­ska­ber med bal­la­de og kri­mi­na­li­tet, man nogle gange op­le­ver i de ud­sat­te bo­lig­om­rå­der. Idræts­for­e­nin­ger er nem­lig ikke kun ste­det, hvor børn og unge dyr­ker idræt – det er også et sted, hvor de hæn­ger ud før og efter træ­ning, og hvor de ska­ber nye ven­ner.

"Der­for har DIF i et fæl­les forenings-​ og fri­vil­lig­heds­ud­spil med DGI og DUF op­for­dret til, at der gen­nem­fø­res en na­tio­nal ord­ning for fri­tids­pas. En ord­ning hvor børn og unge op til 18 år fra lavind­komst­fa­mi­li­er i en pe­ri­o­de kan få kom­mu­nen til at dække om­kost­nin­ger for fri­tidsak­ti­vi­te­ter op til et vist ni­veau."

Di­a­log om fri­tids­pas af­gø­ren­de for suc­ces

Vi er glade for at se, at mange kom­mu­ner af egen drift har igang­s­at fri­tids­pa­s­ord­nin­ger. Der­med bli­ver mange børn hjul­pet ind i idræts­for­e­nin­ger­ne. Men det er ikke så sim­pelt, at kom­mu­ner­ne bare kan be­ta­le en masse kon­tin­gen­ter, og så kører alt på skin­ner.

Det er vig­tigt, at der også er nogle i for­e­nin­ger­ne, der er klar til at tage imod bør­ne­ne. Ofte vil en del af disse børn være so­ci­alt ud­for­dre­de og er der­for en stor mund­fuld at hånd­te­re for de fri­vil­li­ge træ­ne­re. Hvis der plud­se­lig duk­ker 20 børn op, der har svært ved at indgå i for­e­nin­gens fæl­les­ska­ber, så kan det gå ud over alle de andre. Så ender fri­tids­pas­set med at blive en dår­lig løs­ning for de fri­vil­li­ge, de børn, som i for­vej­en ud­gjor­de hol­det, og de børn, der har mod­ta­get et fri­tids­pas.

Det be­ty­der, at der ikke fin­des en en­kelt model, som pas­ser ned i alle kom­mu­ner og i alle bo­lig­om­rå­der. Det er vig­tigt, at kom­mu­ner søger di­a­lo­gen med det lo­ka­le for­e­nings­liv og sik­rer sig, at for­e­nin­ger­ne er pa­ra­te.

DIF Get2sport er vig­tig sam­ar­bejds­part­ner

Vi hjæl­per gerne med di­a­lo­gen. Via vores DIF Get2sport-​ind­sats hjæl­per vi de idræts­for­e­nin­ger, som lig­ger i lan­dets so­ci­a­le bo­lig­om­rå­der. Det kan være hårdt at være fri­vil­lig leder eller træ­ner, når mange børn kom­mer til træ­ning med en række for­skel­li­ge ud­for­drin­ger i ba­ga­gen. Der­for til­knyt­ter vi i sam­ar­bej­de med kom­mu­ner­ne løn­ne­de res­sour­cer, der kan hjæl­pe for­e­nin­ger­nes fri­vil­li­ge med at få hver­da­gen til at fun­ge­re.

Når di­a­lo­gen fun­ge­rer – ek­sem­pel­vis med vores DIF get2sport-​foreninger – så er fri­tids­pas­set et frem­ra­gen­de værk­tøj.

Det kan være den af­gø­ren­de hjælp, som giver det unge men­ne­ske sved på pan­den og smil på læ­ber­ne. Som præ­sen­te­rer det unge men­ne­ske for et al­ter­na­tiv til ga­dens fæl­les­skab, som giver det et puste­rum fra et hjem, der ikke fun­ge­rer så godt, og som sen­der det under vin­ger­ne på nogle rol­lemo­del­ler i skik­kel­se af for­e­nin­gens fri­vil­li­ge kræf­ter.

Flere nyhe­der

DANSKE OLYMPISKE PARTNERE

PARTNERE

IOC´s TOPPARTNERE