Borgere med nedsat trivsel er med andre ord mindre aktive end borgere med en høj selvvurderet trivsel – en sammenhæng, der også påvises i andre undersøgelser. I Idan’s undersøgelse fremgår det desuden, at danskere, der ikke trives, i gennemsnit motionerer cirka en time mindre om ugen sammenlignet med borgere, der trives.
”Man kan tale om, at der er en dobbelt effekt, hvor dem der trives dårligere, er mindre tilbøjelige til at dyrke idræt. Og dyrker de idræt, bruger de også mindre tid på det,” siger Steffen Rask, der er analytiker i Idan og fortsætter:
”Resultaterne i vores undersøgelse viser dog ikke, om deltagelse i idræt i sig selv leder til bedre trivsel, eller om idrætsdeltagelsen omvendt afhænger af, om man trives. Men sammenhængen er helt tydelig”.
Masser af BDFL-initiativer i gang
I Bevæg dig for livet har der hele tiden været fokus på, at idræt og bevægelse - ud over de velkendte fysiske effekter – ofte også påvirker den sociale og mentale sundhed og trivsel i en positiv retning. Derfor er der de seneste år sat et hav af initiativer i søen for danskere generelt, men også for at dæmme op for mistrivsel i specifikke målgrupper i samfundet.
F.eks. bygges der i Kolding bro mellem lokale idrætsklubber og unge tilflyttere på de videregående uddannelser. I Guldborgsund og i flere andre kommuner har de succes med at få ledige inaktive ind i de aktive foreningsfællesskaber. Og i regi af ’Parasport og Idræt for sindet’ gør særlige foreningsfællesskaber ligeledes en positiv forskel for en stor gruppe mennesker.
”Idræt, bevægelse og foreningsliv kan noget særligt, og det kan bidrage stort til den fysiske, sociale og mentale sundhed og trivsel. Der er så meget at hente på det her område, og det er jo derfor, vi arbejder målrettet for at få endnu flere borgere i Danmark til at bevæge sig og blive en del af de gode motionsfællesskaber”, siger Simon Larsen, som er programleder i Bevæg dig for livet.
Hvis du selv går og leder efter en idrætsaktivitet, der passer til dig, kan du finde en lige her.