Når en sviner løfter humøret og sætter skub i træningen
Det hele startede som et tilbud for mænd over 40 år med livsstilssygdomme eller stor risiko herfor, men det blev så stor en succes, at holdet nu også tæller mænd, der ikke fejler noget. I disse tilfælde skyldes det en aftale med konerne, fortæller holdets selvudnævnte nøglebærer og bolddreng, Allan Ejstrup:
”Der er nogle af de knægte, der nu har sneget sig ind på holdet, der ikke lider af noget som helst andet, end de er hyperaktive. Det er en aftale, vi har lavet med deres koner om, at de kommer lidt væk hjemmefra,” siger han med et smil.
Som udtalelsen antyder, er der en fri tone og en god jargon blandt mændene, der denne mandag aften i Kastrup tæller 12 fremmødte i aldersgruppen 50-75 år. Og det er netop den frie tone og værkstedshumoren, der trækker, fortæller en af deltagerne:
”Det man ikke hører på arbejde mere - den der værkstedshørm, hvor man lige får en sviner. Det løfter simpelthen en i hverdagen," siger Gert Boje Viuf, 65, der sætter flere ord på:
”Når man når op i en vis alder, så er det tit sådan, at hvis ikke man er tvunget til at gå til noget, så kommer man jo ingen steder.”
Det udsagn bakkes op af flere holdkammerater, der peger på holdfællesskabet og det sociale samvær som den primære motivation for at komme afsted.
”Det er holdsporten og samværet, der gør, at det er værd at komme. Hvis jeg skulle ud at træne alene, så kom jeg ikke afsted,” lyder det fra 64-årige Kim Hansen, der har været med siden holdets opstart i 2018.
Store fremskridt
Ud over de sociale gevinster, der tydeligvis høstes på holdet, oplever deltagerne også store fysiske fremskridt ved træningen. Deltagerne kommer simpelthen i bedre form, og de kan spille længere og længere tid ad gangen. Og der er plads til alle – uanset udgangspunktet.
”Da jeg startede her, kunne jeg løbe fire skridt, så skulle jeg være ude i 20 minutter. De troede, jeg var ved at dø nogle gange,” fortæller Hans Lundager på 67 år, der startede på holdet efter anbefalinger fra kommunens fysioterapeuter på baggrund af sin KOL.
Der er træning tre gange om ugen, og man kan frit melde sig til, som man har lyst. Og ifølge Allan Ejstrup sender de ind imellem fortsat en tanke til holdets ophavskvinde, Nanna Grønbæk Jensen:
”Nanna er jo vores gud. Hvis det ikke var for hende, var der nok ikke mange af os, der var startet op. Hun startede holdet tilbage i 2018, og der er stadig en kerne på en 15 stykker, der har været med lige siden,” fortæller Allan Ejstrup om det hold, som over 30 mænd i dag er tilknyttet.
Fremragende eksempel
Det er påvist, at holdspil på små baner beviseligt har en bred vifte af sundhedsmæssige effekter – både fysisk og socialt. Floorball-initiativet i Svømmeklubben KVIK er derfor rigtig oplagt for målgruppen, men det er også et rigtig godt eksempel på, at man godt kan komme i gang med at dyrke holdsport, selvom man ikke er vant til at træne.
”Det her holdfællesskab er et fremragende eksempel på noget det, vi arbejder for i Bevæg dig for livet – nemlig at man sænker barren for deltagelse, så idrætstilbud henvender sig til alle danskere uanset alder og kondital,” fortæller programleder i Bevæg dig for livet, Simon Larsen.
”At man som nogle af mændene på holdet her dårligt kan løbe ti skridt, når man kommer til første træning, men at fællesskabet, jargonen og den stærke holdånd bare motiverer én til at give den en skalle og komme igen til næste træning. Det er virkelig stærkt, og det viser netop, hvilken forskel idrættens fællesskaber kan gøre.”
Fakta
- Holdet er åbent for alle mænd over 40 år
- Motionsfloorball spilles tre gange om ugen i Kastrup: mandag, onsdag og lørdag
- Holdet er organiseret under svømmeklubben KVIK Kastrup
- Holdet blev startet op i samarbejde med Diabetesforeningen, Center for Holdspil og Sundhed samt Sports- og Sundhedsakademiet
- Kontaktperson: Allan Ejstrup, mobil 6056 4326, allanejstrup@icloud.com
Om Bevæg dig for livet
Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025. Det er målsætningen for den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie - en aftale, der går under navnet ’Bevæg dig for Livet’ og har som mål at sætte Danmark i bevægelse. Nordea-fonden og TrygFonden indgår i et tæt partnerskab med DIF og DGI om at realisere visionen.