Sjov og fællesskaber er øverst på forældres ønskeliste

Når forældre sender deres børn til foreningsidræt, så forventer de, at børnene har det sjovt og kommer til at indgå i fællesskaber. Det betyder mindre, om barnet skal blive god til sin idræt. Det viser en stor forældreundersøgelse, som DIF har fået foretaget.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Lars Hestbech
12. sep. 2023
Når forældre sender deres børn til foreningsidræt, så forventer de, at børnene har det sjovt og kommer til at indgå i fællesskaber. Det betyder mindre, om barnet skal blive god til sin idræt. Det viser en stor forældreundersøgelse, som DIF har fået foretaget.

Danske forældre har ikke en forventning om, at deres børn nødvendigvis skal blive en ny Lionel Messi, Mikkel Hansen eller Caroline Wozniacki, når de sender deres kæreste eje til foreningsidræt. Det er nogle helt andre forventninger til foreningsidrætten, som vægter højest. Det viser en ny forældreundersøgelse foretaget af CUR (Center for Ungdomsstudier) for DIF.

”Det er tydeligt, at forældrene ønsker, at idrætsforeningerne skal give deres børn de analoge fællesskaber, som forældrene selv oplevede, da de var børn og ikke brugte tid på skærme." Søren Østergaard, centerchef for CUR (Center for Ungdomsstudier)

I undersøgelsen er holdningen blandt 2518 forældre til børn i idrætsforeninger i aldersgruppen 0-12 år blevet undersøgt. Forældrene er blevet spurgt, hvad de ønsker, deres børn får ud af at gå til foreningsidræt. De kunne vælge tre svar, og 79 procent af forældre valgte svarkategorien ’at mit barn har det sjovt’.  

Det næststørste ønske hos forældrene er, at barnet bliver den del af et fællesskab (61%). Først noget længere nede ad ranglisten optræder en forventning om, børnene bliver bedre til deres idræt og får succesoplevelser til kampe og stævner (32% / 25%).

”Det er præcis det, vores foreninger er eksperter i. At give børnene et smil på læberne og skabe sunde, inkluderende fællesskaber. Så jeg er rigtig glad for, at det ’produkt’ er efterspurgt af forældrene.” - Karin Ingemann, udviklingschef i DIF

9 ud af 10 er tilfredse

Tallene glæder Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.

”Det er præcis det, vores foreninger er eksperter i. At give børnene et smil på læberne og skabe sunde, inkluderende fællesskaber. Så jeg er rigtig glad for, at det ’produkt’ er efterspurgt af forældrene,” siger Karin Ingemann.

”Det giver også glæde og selvtillid at blive dygtigere til sin idræt, og det er med til at styrke fællesskabet, når man kæmper sammen. Undersøgelsen viser bare, at for forældrene handler det ikke om, at ens barn skal blive verdensmester, når barnet bliver sendt afsted til foreningsidræt. Det handler om glæden og fællesskabet.”

Ifølge undersøgelsen kan forældrene lide, hvad børnene får ud af idrætsforeningerne. I hvert fald svarer ni ud af ti forældre, at de overordnet er tilfredse med deres børns idrætsforening.

Fakta om forældreundersøgelsen

  • 2518 spørgeskemabesvarelser fra forældre til børn på 0-12 år, der er medlemmer af en idrætsforening.

  • 20 forældre har deltaget i kvalitative interviews via enkelt- eller gruppeinterviews.

  • Fokus i undersøgelsen er på idrætterne fodbold, svømning, gymnastik, håndbold, badminton, ridning og tennis.

Besøg DIF’s kampagneside henvendt til forældre til børn i idrætsforeninger på https://www.dif.dk/idraetsforaeldre