Trænerløfte og mere inkluderende konkurrencer: Nyt børne- og ungesyn skal styrke trivsel blandt 800.000 medlemmer

Danmarks Idrætsforbund har netop lanceret et nyt børne- og ungesyn. Formålet er at klæde både trænere og foreninger på til at skabe træningsmiljøer og aktiviteter med fokus på leg og personlig udvikling over resultater.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jonas Hjortdal
31. okt. 2023
Danmarks Idrætsforbund har netop lanceret et nyt børne- og ungesyn. Formålet er at klæde både trænere og foreninger på til at skabe træningsmiljøer og aktiviteter med fokus på leg og personlig udvikling over resultater.

Trivsel blandt børn og unge er øverst på dagsordenen både politisk og i resten af samfundet. Som den største børne- og ungeorganisation med over 800.000 medlemmer under 18 år lancerer Danmarks Idrætsforbund (DIF) et nyt børne- og ungesyn, der skal skabe endnu bedre miljøer for børn og unge.

”Idrættens fællesskaber har i sig selv en evne til både at give sved på panden og et smil på læben hos børn og unge. Vi vil med vores nye børne- og ungesyn gerne sikre os, at vi både hos os selv, vores forbund og foreninger er klædt på til at give alle børn og unge en god oplevelse. Det er blandt andet derfor, vi er på vej med et læringsværktøj til alle de trænere, der har med børn og unge at gøre,” siger Frans Hammer, der er næstformand i DIF.

Trænerløftet, som blandt andet består af et e-læringsmodul og en trænered, bliver udviklet i ’Fremtidens idræt for børn og unge’-indsatsen med støtte fra A.P. Møller Fonden. Planen er, at 80.000 børne- og ungetrænere skal aflægge løftet inden 2027. 

"Det er vigtigt, at fokus er på udvikling over resultater. Idrætten skal være et frirum med fokus på glæden og de gode fællesskaber. Mange af vores idrætter har allerede skabt mere favnende konkurrencestrukturer, og vi regner med at have flere end 20 forbund med i 2024." - Frans Hammer, næstformand i DIF

Udvikling over resultater
Udover trænerløftet er der også fokus på, hvordan man bedst indretter idrætterne til at skabe trivsel. Det gælder også på konkurrenceområdet, hvor flere idrætter er i gang med at tilpasse deres konkurrencer på børne- og ungesiden.

”Konkurrence både med andre men især med sig selv er en vigtig del af idrætten og det at vokse som person og som udøver. Men det er vigtigt, at fokus er på udvikling over resultater. Idrætten skal være et frirum med fokus på glæden og de gode fællesskaber. Mange af vores idrætter har allerede skabt mere favnende konkurrencestrukturer, og vi regner med at have flere end 20 forbund med i 2024,” siger Frans Hammer.

Her er de fire overordnede principper i DIF’s børne- og ungesyn:

  • Alle børn og unge skal have adgang til idrættens fællesskaber
  • Alle børn og unge skal mødes af kompetente voksne i idrættens fællesskaber
  • Alle børn og unge skal inddrages og have medbestemmelse i idrættens fællesskaber
  • Idrættens fællesskaber skal fremme trivsel og udvikling hos alle børn og unge

DIF’s Børne- og ungesyn er vedhæftet eller kan findes her