DM-ugen

Danmarks bedste fridykkere dykker efter guld i Herning

Foto: Sigurd van Hauen
Der bliver også spænding under vandoverfladen til DM-ugen i 2024.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Malte Storm Madsen
8. feb 2024
Der bliver også spænding under vandoverfladen til DM-ugen i 2024.

Lyden af dit hjerteslag og dine svømmetag er de eneste lyde, der bryder stilheden. Du svæver helt vægtløst under vandets overflade kun med den luft, du indåndede, inden du dykkede.

Fridykning er en sportsgren, der ikke bare er fysisk udfordrende, men også mentalt berigende. Og nu kan sportsgrenen opleves til DM-ugen 2024 i Herning, hvor et bredt udsnit af toppen af dansk eliteidræt mødes for at afvikle deres respektive danmarksmesterskaber. Med Danmarks Radio som dedikeret mediepartner. 

"For Dansk Sportsdykker Forbund er deltagelsen i DM-ugen med fridykning mere end bare konkurrence. Det er en måde at samles med de øvrige specialforbund og være en del af fællesskabet. Samtidig er det en god anledning til at vise resten af Danmark, hvad fridykning er og kan," udtaler Jesper Risløv, formand for Dansk Sportsdykker Forbund og fortsætter:

"I fridykningens verden udfordrer vi ikke kun vores fysiske grænser, men også vores psykiske. Under DM-ugen kan du forvente at se dykkere dykke helt ind i sig selv og presse deres kroppe helt til grænsen på en måde andre idrætter ikke gør."

DM i fridykning bliver afholdt i Herning Svømmehal, og der skal konkurreres om guld, sølv og bronze i fire forskellige discipliner. 

Dansk Sportsdykker Forbund (DSF i daglig tale) blev stiftet 30. maj 1965. Siden 1965 er forbundet vokset til i dag at have omkring 7000 medlemmer fordelt i ca. 130 dykkerklubber.

Hvad er DM-ugen?

DM-ugen er et stort sportsevent, som viser og hylder det bedste fra dansk eliteidræt. Et slags mini-OL på dansk grund. Aalborg var værtsby for DM-ugens to første udgaver i 2022 og 2023, mens Herning bliver vært i 2024 i uge 25. DM-ugen byder på alt fra cykling og tennis til golf og atletik.

Fridykning

Vidste du?

  • At fridykning er en ældgammel praksis, der har rødder i kulturer som græsk og romersk, hvor dykkere brugte simple teknikker og naturlig opdrift til at udforske havet.

  • At den nuværende verdensrekord for fridykning uden brug af ilt er imponerende 214 meter, sat af Herbert Nitsch i 2012.

  • At fridykkere bruger ofte meditationsteknikker til at forberede sig mentalt, hvilket bidrager til at opnå længere og dybere dyk.

  • At selvom fridykning kan være en individuel sport, er fællesskab og respekt for vandet centrale værdier inden for sporten, hvilket afspejles i mange dykkerklubber og arrangementer som DM-ugen.

Flere nyheder