Foreningspuljen

"De penge gør en kæmpe, kæmpe forskel"

Den 1. februar åbnes der igen for ansøgninger til DIF og DGI’s foreningspulje, og i år er der flere penge i puljen end nogensinde tidligere.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Rikke Hemmingsen
23. jan. 2024
Den 1. februar åbnes der igen for ansøgninger til DIF og DGI’s foreningspulje, og i år er der flere penge i puljen end nogensinde tidligere.

De mange millioner er blandt andet fordelt, således at 108 millioner kroner er brugt på indkøb af nyt materiel i klubber og foreninger, godt 37 millioner kroner er gået til udvikling og igangsættelse af nye aktiviteter og mere end 39 millioner kroner til rekruttering af medlemmer eller frivillige for blot at nævne nogle få af de kategorier, der kan søges midler i. Der er investeret i alt lige fra ponyer til pigebasket, fra floorballstave til frivillige-fester eller fra træneruddannelser til tilstrømning af nye medlemmer.

I år er puljen på hele 50 millioner kroner og åbner for ansøgninger den 1. februar. Alle foreninger kan søge. Det er nemt, hurtigt og ikke mindst relativt ubureaukratisk, fordi tanken med puljen er, at midlerne skal ud til de mange frivillige kræfter, der kan bruge pengene på at realisere de projekter, drømme eller mål, der ikke tidligere har være penge til.

For tusindvis af foreninger har foreningspuljen gjort en forskel: Vi giver jer her inspiration fra Vejle Taekwondo Klub, der fik nyt udstyr for 130.000 kroner, Helsingør Bordtennis Klub, der fik hjælp til at rekruttere nye unge medlemmer og Samsø Idræt og Kultur, der for knap 30.000 kroner har skabt et nyt cykelfælleskab og fået flere af øens børn ud på jernhestene.

Helsingør Bordtennis Klub

I takt med at mundbindene kom på og spritten for alvor blev en fast del af danskernes hverdag under coronaepidemien, forsvandt medlemmerne fra mange af de danske idrætsforeninger. Det var også tilfældet i Helsingør Bordtennis Klub, der før Corona havde 50 aktive og engagerede ungdomsmedlemmer. Men da mundebindene forsvandt, og hverdagen igen blev normal, stod det klart: De unge var forsvundet fra bordtennisbordene, og de vendte ikke umiddelbart tilbage.

”Vi var tæt på at lukke ungdomsafdelingen, for i efteråret 2022 var der kun 5 medlemmer tilbage, og ved sæsonstart i august 2023 var vi nede på 0 spillere. Vi var skudt helt i sænk, og vi kunne simpelthen ikke få fat i nye medlemmer i den unge aldersgruppe lige meget, hvad vi forsøgte”, forklarer Betina Bechersdahl, der er formand og selv aktiv i Helsingør Bordtennis Klub. Hun kunne ved selvsyn konstatere, at med de manglende medlemmer faldt også antallet af de frivillige, og klubbens mangeårige tradition med at gøre en stor indsats for at sikre næste generation og dermed eksistensgrundlaget var truet. Med tryk på VAR.

For med hjælp fra DIF og DGIs foreningspulje har klubben kunne bruge en bevilling på godt 27.000 kroner til en effektiv og målrettet indsats for at hverve nye unge medlemmer til klubben.  

”Foreningspuljen var den løftestang, vi behøvede for at lykkes med vores projekt, det er bare gået super godt.” Betina Bechersdahl, formand i Helsingør Bordtennis Klub

”Vi brugte blandt andet pengene på at til at få hjælp fra et professionelt rekrutteringsfirma til at etablere en platform til administration af prøvetræninger samt annoncering på de rigtige kanaler, hvor de unges forældre ser det”, siger formanden og forklarer, at platformen potentielt giver kommende bordtennisspillere mulighed for at booke en prøvetræning hos klubben og sikrer, at der altid er et medlem, der tager godt imod de nye.

"Status er nu, at klubben har fået etableret en velfungerende ungdomsafdeling med over 20 medlemmer – en tilfredsstillende “kritisk masse” af spillere, hvilket var vores succeskriterie for at drive en ungdomsafdeling. Det er vores vurdering, at kampagnen på sociale medier har skabt en opmærksomhed, der som minimum vil vare resten sæsonen", siger en lettet Betina Bechersdahl med taknemmelighed i stemmen.

”Foreningspuljen var den løftestang, vi behøvede for at lykkes med vores projekt, det er bare gået super godt.”

Vejle Taekwondo Klub

Allan Brink Jakobsen betalte 14.000 kroner af egen lomme, da han for fire år siden første gang konstaterede, at taekwondo-udstyret i hans hjertebarn Vejle Taekwondo Klub var i total forfald. Pengene rakte til to nye elektroniske veste til træningen – to til deling blandt rigtig mange kæmpere, der måtte skiftes til at bruge vestene og ikke kunne træne samtidig.

I foråret var vestene slidt op. Men denne gang var var Allan Brink Jakobsen bedre forberedt og denne gang fandt han ikke pengene i sin personlige opsparing men hos DIF og DGI’s Foreningspulje; 
”Jeg havde læst vejledningerne på hjemmesiden, og jeg gjorde mig meget umage for at skrive en begrundet og udførlig ansøgning. 
Allan Brink Jakobsens forberedelse gav resultat – 130.000 kroner fra foreningspuljen.

”Jeg blev simpelthen så glad, for de penge gør en kæmpe, kæmpe forskel”.

I alt havde Vejle Taekwondo Klub med Allan Brink Jakobsen ved tasterne søgt om 160.901 kroner til nyt udstyr og træneruddannelse. De fik som skrevet ikke hele bevillingen, men de manglende knap 31.000 kroner slog ikke den driftige midtjyde ud af kurs. Han har sidenhen forhandlet sig frem til gode rabatter hos leverandørerne, så det alligevel er lykkedes for ham og dermed klubben at få alt det nye udstyr, de drømte om.

”Det udstyr, vi havde, var i en sørgelig forfatning, og det var simpelthen så nødvendigt med noget nyt, så vi kunne træne på ordentlige vilkår, der ligner dem, vi møder ude til konkurrencer. Hvis ikke jeg havde fået bevillingen fra foreningspuljen, havde jeg måttet vælge, hvilke størrelser veste og hjelme, der var mest nødvendige. Og dermed helt sikkert skuffe de medlemmer, der så ikke kunne passe det nye udstyr. Nu har jeg fået noget i alle størrelser. Det er så fedt.”

Udstyret er i skrivende stund på vej fra Korea og Spanien og inkluderer blandt meget andet nye kampveste og kamphjelme med elektroniske sensorer, der er koblet op til en computer, som registrerer slag og spark. Og der er nok af det, så holdene kan have veste på under hele træningen og ikke som tidligere skal tage udstyret af og på, inden de går ind på banen.

Vejle Taekwondo Klub er et af fire udviklingscentre for Dansk Taekwondo Forbund, og Allan Brink Jakobsen har allerede delt ud af sine erfaringer med ansøgningsprocessen til kollegaer ved de tre resterede udviklingscentre.

”De var meget imponerede over alt det fede nye udstyr, vi nu får, for de mangler også, så jeg håber og tror, vi har inspireret til, at de også sender nogle ansøgninger afsted. Det er jo virkelig en god pulje at søge,” siger Allan Brink Jakobsen. 

Cykelsøndage på Samsø

På Samsø fik 29.649 kroner fra foreningspuljen i bogstavelig forstand gang i hjulene. Samsø Idræt og Kultur, der er en sammenslutning af idrætsforeninger på Samsø, ansøgte om midler til at skabe et event for hele øen. Fire såkaldte cykelsøndage skulle danne rammen om et kommende cykelfællesskab på øen og på sigt være starten på en cykelafdeling i hovedforeningen Samsø Idræt og Kultur.

”Hvis ikke vi har et attraktivt sted, hvor der sker noget nyt, så kommer der heller ikke nye medlemmer til. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved at forny os,” forklarer daglig leder af Idrætscenteret, Jeppe Dam Skriver, der stod bag ansøgningen.

Med over 600 medlemmer er Idrætscenteret ifølge Jeppe Dam Skriver et samlingspunkt for øens godt 3700 beboere, og de fire cykelsøndage og nyindkøbte cykler har bidraget til det billede.

I forbindelse med de fire store forårsklassikere Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege, der blev vist fire søndage i april 2023, inviterede SamBiosen, som Idrætscenteret hedder, til cykling, storskærm og brunch.

”Nogle kom for storskærmen og maden – andre for at cykle, så det var faktisk lige som det skulle være”, griner Jeppe Dam Skriver. Efter afholdelsen af de fire søndage har flere af de cyklister, der tidligere cyklede alene, fundet sammen i et lille cykelfællesskab, der kører ture sammen.  

Cykelglæden har også spredt sig til den lokale SFO, hvor flere af de unge drenge satte sig som mål at samle flest cyklede kilometer sammen i løbet af en kortere periode. I det hele taget har øens børn også taget godt imod den nyfundne cykelglæde – ikke mindst fordi der nu står to helt nye gravelcykler klar ved Sambiosen, som de frit har kunnet låne. Cykler der i øvrigt er købt lokalt hos en af øens cykelhandlere, som også har påtaget sig vedligeholdet af dem i de første år.

”Hvis ikke vi havde fået de penge, så var vi aldrig kommet i gang – nu har vi noget at bygge videre på, så cyklingen for alvor vinder indpas her på Samsø,” siger Jeppe Dam Skriver, der ikke vil afvise, at der igen skal cykles om søndagen på Samsø i 2024.

50 millioner klar til nye projekter og initiativer i 2024

Det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre der sammen med Socialdemokratiet står bag den politiske aftale om at oprette foreningspuljer, som foreningslivets forskellige hovedorganisationer skal uddele til deres lokalforeninger på baggrund af ansøgninger.

For at nedbringe de administrative udgifter har DIF og DGI valgt at gå sammen og lægge deres midler – fra 2024 50 millioner kroner årligt – i en fælles pulje; DIF og DGI’s foreningspulje.

DIF og DGI’s Foreningspulje åbner igen for ansøgninger den 1. februar. Læs mere om puljen, hvad foreninger kan ansøge om, og hvordan de ansøger her: 

Økonomisk støtte til idrætsforeninger fra foreningspuljen | DIF

Flere nyheder