Hammel Gymnastikforening er Danske Spil og DIF’s Årets Idrætsforening 2023

Hammel Gymnastikforening gik hele vejen og blev i Jyske Bank Boxen i Herning kåret til Danske Spil og DIF’s Årets Idrætsforening 2023. I Hammel er der næsten lige så mange medlemmer af foreningen, som der er indbyggere i byen.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Lars Hestbech
7. jan 2024
Hammel Gymnastikforening gik hele vejen og blev i Jyske Bank Boxen i Herning kåret til Danske Spil og DIF’s Årets Idrætsforening 2023. I Hammel er der næsten lige så mange medlemmer af foreningen, som der er indbyggere i byen.

Det begyndte med 1.056 indstillinger af idrætsforeninger over hele landet, og det sluttede med en fejring i Jyske Bank Boxen af Hammel Gymnastikforening som endelig vinder af Danske Spil og DIF’s Årets Idrætsforening 2023. Ud over hæderen og en statuette modtog foreningen 100.000 kroner som en kontant belønning.

”Det er helt fantastisk at være formand for Årets Idrætsforening," fortalte Mogens Lyngby ved modtagelse af prisen. "Det er en kæmpe cadeau til de 823 frivillige i Hammel. Det er de 823 bedste frivillige i Danmark - og de har samlet sig i én by. Tusind tak for prisen.” 

Ud over Hammel GF var også Volleyklubben Vestsjælland og den københavnske gymnastikforening Krumspring med i opløbet om at vinde prisen, der blev uddelt for tredje gang.

Sportspas giver flere medlemmer
I byen Hammel er der beskedne 7.000 indbyggere, men alligevel har Hammel Gymnastikforening næsten 5.400 medlemmer. En af hemmelighederne bag foreningens store succes er et sportspas, som foreningen indførte for tre år siden efter flere år med medlemstilbagegang.

Sportspasset giver medlemmer mulighed for at dyrke forskellige sportsaktiviteter blandt de 12 afdelinger, der er organiseret i moderklubben. Det kan være klassiske idrætter som fodbold, håndbold og badminton, men også idrætsgrene som brydning og pickleball. Foreningens forventning var, at det nye initiativ ville kaste 400 nye medlemmer af sig, men på bare to sæsoner er hele 1.800 nye medlemmer kommet til.

"Stort tillykke til Hammel GF med titlen – det er fantastisk at se de lokale foreninger rykke sammen, som Hammel GF har gjort det med deres sportspas. Det, at de lykkes med at tiltrække, hvad der svarer til mere end tre ud af fire indbyggere i Hammel, er et lysende eksempel på, at idræts- og foreningslivet spiller en afgørende rolle for små og store fællesskaber i hele Danmark – ikke mindst i lokalområderne," siger administrerende direktør for Danske Spil, Nikolas Lyhne-Knudsen.

Vinder blev fundet til Sport 2023
En jury havde gennemgået de 1.056 indstillinger og udvalgt seks foreninger, der gik videre til en afstemning, hvor alle i Danmark havde mulighed for at stemme. Stemmetallene blev sammenholdt med juryens vurdering, og tre foreninger gik videre til finalen og var på plads til DR’s store Sport 2023-show i Jyske Bank Boxen. Her blev spændingen udløst, og Hammel GF kunne fejre, at foreningen havde vundet den prestigefulde titel.

”Det var en fornøjelse af gennemgå de mange indstillinger sammen med de andre jurymedlemmer. Her blev jeg igen mindet om, hvilken fantastisk indsats de frivillige yder ude i foreninger, og hvor meget foreningerne betyder for os alle i alle hjørner af Danmark. Tillykke til Hammel GF med prisen og tillykke til de mange, mange foreninger, der blev indstillet,” siger Hans Natorp, formand for DIF og jurymedlem.

“Et stort tillykke til vinderne fra Hammel GF og et kæmpe skulderklap til alle de indstillede foreninger over hele landet. Det er så inspirerende at se, hvor mange frivillige fællesskaber, der gør en stor indsats for sammenhold og bevægelse, siger Rikke Nielsen, leder af Lyggeliga.

Læs mere om Hammel GF, de øvrige finalister og alle 1.056 indstillede foreninger her: https://www.dif.dk/arets-idraetsforening

OM JURYEN:

• Nikolas Lyhne-Knudsen, administrerende direktør for Danske Spil A/S
• Hans Natorp, formand for DIF
• Rikke Nielsen, leder af Lykkeliga, et håndboldfællesskab for børn og unge med udviklings-handicap.

FAKTABOKS: 

Hvordan blev vinderen fundet? 
•    Danskerne indsendte 1056 indstillinger af foreninger, der i 2023 havde gjort en helt særlig og ekstraordinær indsats 
•    Af alle de indstillede foreninger udvalgte juryen de seks, der gik videre til en offentlig afstemning
•    Rangeringen af de seks foreninger blev lavet på baggrund juryens votering og afstemningsresultatet.
•    De tre bedst rangerede foreninger blev inviteret med til Sport 2023-showet i Herning, hvor vinderen blev afsløret.

TIDLIGERE VINDERE:

2022: Cykling Odense
2021: Tune IF