Foreningsliv

Klubånd på kontrakt

Alle nye ligaspillere i basketballklubben Randers Cimbria skriver under på, at de skal være til rådighed for diverse sociale arrangementer for klubben. Den lille sætning i kontrakten har betydet vokseværk i klubben, og idéen kaldes af eksperter for både bæredygtig og ansvarlig.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Rikke Hemmingsen
8. mar 2024
Alle nye ligaspillere i basketballklubben Randers Cimbria skriver under på, at de skal være til rådighed for diverse sociale arrangementer for klubben. Den lille sætning i kontrakten har betydet vokseværk i klubben, og idéen kaldes af eksperter for både bæredygtig og ansvarlig.

Mørket var faldet på, og kulden bed i kinderne, da Mike Nielsen fra basketballklubben Randers Cimbria i december 2023 sidst på eftermiddagen hentede tre af klubbens ligaspillere i sin bil og satte kursen mod Onsild Efterskole.

En af spillerne var klubbens nyeste stjernespiller, amerikanske Steven Green, der med en fortid i både Niigata Albirex i den stærke japanske liga og den bedste række i Schweiz, pludselig stod over for et noget anderledes publikum i mødet med de nysgerrige og spørgelystne efterskoleelever.

”Både Steven og de to andre spillere fra ligaen, der var med, havde en virkelig god aften. De spillede pool og smalltalkede med de unge, inden de gav skolens elever et indblik i deres eget liv og basket. Vi skulle være stoppet klokken 22, men klokken 22.30 stod spillerne stadig og talte med eleverne om stort og småt, så der var nogen, der kom lidt sent i seng den aften, ” griner Mike Nielsen.

Netop Mike Nielsen og en god idé for seks år siden er årsagerne til, at ligaspillere fra Randers Cimbria måtte på efterskolebesøg i julemåneden. Blot et i en række andre sociale arrangementer for klubben. Med deres kontrakt med Randers Cimbria forpligter de sig ganske enkelt til det!

To linjer med uendelige muligheder

For seks år siden var Randers Cimbria en mindre basketballklub med store drømme. Der var et ligahold, men stort set ikke en ungdomsafdeling. Derfor besluttede klubben med forretningsfører Mike Nielsen, at der blandt mange andre nye initiativer skulle ændres i klubbens kontrakter. To små linjer blev indført som punkt 5,7:

”Spilleren skal være til rådighed for marketing initiativer for arbejdsgiveren på skoler, i basketballklubber eller lignende i fem timer ugentligt”, står der nu i samtlige ligaspilleres kontrakter. Mange klubber har det som et ønske til deres ligaspillere, men at det her i Randers Cimbria blev nedfældet sort på hvidt i en kontrakt er ikke udbredt i dansk basketball.

Mike Nielsens håb var, at de professionelle spillere kunne bidrage med ny energi, viden og engagement og på den måde lokke nye medlemmer til den lille klub.

Han fik meget mere end det.

Taler ind i en tidsånd

Helt lavpraktisk inddeler Mike Nielsen klubbens 12 professionelle spillerne i mindre hold – ofte på tre spillere – der repræsenterer klubben, når de er på besøg uden for Randers Cimbria. På den måde er der altid er en dansktalende spiller med til arrangementerne, så selv de yngste folkeskoleelever kan følge med, når ligaspillerne lærer fra sig.

"Når man arbejder med elitesport, så taler det her ind i tiden anno 2024, hvor der er stort fokus på bæredygtighed og socialt ansvar." Kenneth Cortsen, PHD og forsker i sportsøkonomi og branding ved professionshøjskolen UCN

”Det kan godt være, at en spiller kommer fra en stor klub i Japan eller Tyskland, men med det her tiltag, er der ingen, der er større end andre. Det skaber en helt særlig klubånd,” siger Mike Nielsen med stolthed i stemmen. Ved hans side sidder Steven Green, og på ærkeamerikansk med den bløde californiske dialekt erklærer han sig enig:

”Jeg holder virkelig meget af den del af arbejdet. At få indflydelse på de unge spillere og give dem nogle gode oplevelser er en investering i fremtiden og noget, jeg har været vant til fra elitesporten. At en mindre klub som Randers Cimbria har gang i så mange initiativer gør mig stolt over at være en del af klubben,” siger Steven Green, der kom til klubben i sommers og på nuværende tidspunkt er suveræn topscorer i ligaen.

Engagementet er ”livsnæring” for klubberne

Netop de professionelle spilleres engagement i en klub kan blive altafgørende, forklarer PHD og forsker i sportsøkonomi og branding ved professionshøjskolen UCN, Kenneth Holm Cortsen. Han ved fra sin forskning, men også fra private liv som idrætsudøver, hvor stor betydning idolernes involvering har for en klub;

”Det at vise, at man giver noget tilbage til lokalsamfundet både som klub og som professionel sportsudøver er altafgørende og giver livsnærring til sådan en klub,” forklarer han og tilføjer:

”Når man arbejder med elitesport, så taler det her ind i tiden anno 2024, hvor der er stort fokus på bæredygtighed og socialt ansvar.”

Fem timers arbejde for klubben er et aktiv for nye spillere

Med engagementet fra ligaspillerne kan klubben nu tilbyde kørestolsbasket, pop-up-træning for nysgerrige borgere og besøge specialskoler i området. Desuden har klubben nu Cimbria Girls, der er et basketballhold bestående af piger, der ellers ikke var idrætsaktive, og som kommer fra udsatte boligområder. Holdet har spillere med 16 forskellige nationaliteter, og er nu en integreret del af Cimbria Basket, hvor de træner to gange om ugen. Med ligaspillerne som trænere, forbilleder og venner.

De fem timers frivillige arbejde om ugen er nu så fast en bestanddel af Randers Cimbrias DNA, at det rygtes. Også uden for Danmarks grænser. Ifølge Mike Nielsen koster det ikke klubben noget økonomisk at inddrage ligaspillerne i klubbens daglige virke. Tværtimod.

”Vi har et godt ry. Folk ved godt, at vi vil være mere end en ligaklub og det har også vist sig at være en fordel, når vi skal tiltrække nye udenlandske spillere. Vi kan måske ikke tilbyde lønninger som i udlandet, men vi kan give dem noget andet og mere – og det vælger de os til på.”

Vokset fra 44 til 225 medlemmer på få år

De mange nye spillere og ligaspillernes engagement i klubben har også ændret et andet helt fundamentalt element i Randers Cimbria: Hvor der tidligere udelukkende var fokus på ligaspillere, er der nu en ungdomsafdeling og det kan ses på medlemstallet:

”Vi har fået godt og vel 180 nye medlemmer på fem år og jeg er helt overbevist om, at det aldrig var sket, hvis ikke vi havde tilføjet det afgørende punkt i kontrakterne om, at ligaspillerne skal give en hjælpende hånd,” siger Mike Nielsen, der nu drømmer stort:

”Man burde indføre lignende ordninger mange flere steder. For os som klub er det helt essentielt og nu er det en del af vores DNA. Så hvis det passer ind i jeres klub, er det bare med at komme i gang!”

Flere nyheder