- USA
- Australien
- Frankrig
- Italien
- Storbritannien
Flere danskere skal til tops i idrættens organisationer
Det er blevet sværere at vinde indflydelse i de internationale idrætsorganisationer, hvilket man også mærker på de danske positioner. Det viser det nye Internationale Idrætspolitiske Magtbarometer fra Danmarks Idrætsforbund, hvor Danmark er faldet til en placering som nummer 36 i verden.
Den store højdespringer fra 2021 til 2023 er Saudi Arabien, der går fra nummer 100 til nummer 43, mens også Qatar og de Forenede Arabiske Emirater går pænt frem til placeringer som henholdsvis nummer 25 og 26 på verdensplan.
”Der sker store forskydninger i international idræt for tiden. De internationale idrætsbegivenheder havner i lande som Qatar og Saudi Arabien, og den samme tendens ser vi nu afspejlet i de internationale topposter. Omvendt kan vi se, at sportens sanktioner mod Rusland har virket. Udover at forhindre russiske værtskaber for store internationale begivenheder, så er det også blevet mindre attraktivt at vælge russere til bestyrelsesposter, så Rusland for første gang er uden for top 10,” siger Hans Natorp, der er formand i DIF.
Samtidig hæfter han sig ved, at det fortsat er mange af de ”klassiske” nationer, der tager toppositionerne. Derfor er den nye idrætspolitiske strategi i DIF i høj grad at søge alliancer med de lande, der deler værdier om åbenhed, transparens og målet om et mindre aftryk på kloden:
”De internationale alliancer bliver afgørende, hvis vi vil have flere danske ledere ind i de internationale bestyrelser og gerne helt til tops. Det gælder både at fortsætte og styrke vores fælles nordiske stemme gennem vores internationale lederuddannelse og fælles udmeldinger i for eksempel EU-valgkampe, men også søge et langt tættere samarbejde med lande som Australien, USA og Canada,” siger Hans Natorp.
Tættere på det politiske Danmark
Udover at pleje de internationale relationer ønsker man fra DIF’s side også at skabe en tættere relation til de danske politikere, så dansk idræt i højere grad også kan bruges til at brande Danmark politisk.
”Vi ser blandt andet i Australien og USA, at man har stor succes med et tæt samarbejde med det officielle niveau. Vi vil derfor søge et tættere samspil med både den danske regering og kampagneunderstøttelse fra danske ambassader, så idrættens globale appel i højere grad kan være med til at fremme de internationale relationer og danske handelsinteresser. Og så ser vi et stort potentiale i sammen at tiltrække flere internationale idrætsbegivenheder og skabe folkefester i Danmark,” siger Hans Natorp.
Undersøgelsen viser blandt andet også, at der er fremgang i andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de internationale idrætsorganisationer. Andelen er steget fra 17 procent i 2017 til 25 procent i 2023. Det afspejler sig dog ikke blandt præsidenterne, hvor der ikke er sket nogen udvikling, så kvinder fortsat kun udgør 6,6 procent.
Det fulde magtindeks kan læses her.
Det arbejder DIF for:
- Flere danskere skal til tops i de internationale idrætsorganisationer
- Idrætten og det politiske Danmark skal arbejde tættere sammen om at fremme danske værdier internationalt
- Danmark skal indgå internationale alliancer både om enkeltsager og som led i at få flere danskere ind i de internationale organisationer
- Flere danske atleter skal have en stemme som del af de internationale forbunds besluttende organer gennem et tæt samarbejde med Atletkomitéen
- Danske sportsledere skal uddannes gennem blandt andet den fællesnordiske ’Nordic International Leadership Education’