Idrætsliv

Foreningslivet hjælper Alina og andre flygtninge

Foto: Carsten Snejbjerg
Siden invasionen af Ukraine for to år siden har Grundfos Fonden gennem DIF get2sport støttet flygtede børn og unge fra hele verden med blandt andet kontingentstøtte, udstyr og sociale aktiviteter i 90 foreninger rundt i landet. Langt hovedparten er fra Ukraine.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Jonas Hjortdal
14. mar 2024
Siden invasionen af Ukraine for to år siden har Grundfos Fonden gennem DIF get2sport støttet flygtede børn og unge fra hele verden med blandt andet kontingentstøtte, udstyr og sociale aktiviteter i 90 foreninger rundt i landet. Langt hovedparten er fra Ukraine.

Da krigen i Ukraine brød ud for godt to år siden, blev dengang 16-årige Alina Paskal sat på et tog ud af landet af sine forældre. Endestationen blev København, hvor Alina fortsat bor i dag.

Alina er én af de flere end 2500 flygtede børn og unge, der de seneste to år har modtaget støtte til idræt gennem Grundfos Fondens donation til Danmarks Idrætsforbund (DIF). Og hun er i den grad faldet til og træner i dag både trampolin- og svømmehold for andre ukrainske flygtningebørn i Københavns Trampolinklub og Hovedstadens Svømmeklub.

”Jeg er træner, fordi jeg både vil hjælpe mig selv og andre ukrainske børn i samme situation som mig. Jeg kan se at de kan lide at dyrke sport, og det kan jeg også. Det er vigtigt, at man også kan have det sjovt, selvom mange er bekymrede over, hvad der foregår i vores hjemland,” lyder det fra Alina Paskal

”Mange af børnene har forladt deres hjem i al hast og uden én eller begge forældre. Det er en helt forfærdelig situation. Vi kan selvfølgelig ikke gøre op for det savn, men vi kan med idrætten tilbyde dem et frirum, der kan give luft i hverdagen" Frans Hammer - næstformand i DIF

I de seneste to år har Alina både fået mulighed for at fortsætte sin egen trampolinkarriere og skabe meningsfulde fællesskaber for de andre ukrainske børn og unge, hun træner ved siden af sin egen træning - både i Københavns Trampolinklub og i Hovedstadens Svømmeklub.  

”Alina har været en nøgleperson først som hjælpetræner og nu som træner for Ukrainske børn og familier. Hun har været afgørende for at få ukrainske børn og familier ind i klubben, fordi hun har formået et skabe en tillidsfuld relation til dem, trygge rammer og fordi hun fremfor alt har indgående kendskab til deres situation, fordi hun selv har stået i samme situation,” siger Jonas Enevoldsen, der er Svømmeskolechef i Hovedstadens Svømmeklub, der har 40 ukrainske børn som medlemmer og yderligere tre ukrainske hjælpetrænere ansat

Et vigtigt frirum

For mange af de flygtede børn er forhåbningen, at opholdet i Danmark bliver kortvarigt. Men som den langstrakte krig i Ukraine viser, så er det afgørende at give børn og unge faste holdepunkter i fritidslivet:  

”Mange af børnene har forladt deres hjem i al hast og uden én eller begge forældre. Det er en helt forfærdelig situation. Vi kan selvfølgelig ikke gøre op for det savn, men vi kan med idrætten tilbyde dem et frirum, der kan give luft i hverdagen. Derfor giver det så god mening, at vi har fået mulighed for at give så mange børn og unge tilbuddet i samarbejde med idrætsforeninger og kommuner,” siger Frans Hammer, der er næstformand i DIF.

Støtten fra Grundfos Fonden er primært blevet søgt til kontingentstøtte, men der er også blevet søgt flittigt til stævnedeltagelse, udstyr og sociale arrangementer både med og uden forældre.

Det er stadigvæk muligt for idrætsforeninger at søge støtte til nytilkomne flygtninge af alle nationaliteter gennem puljen her.

”Jeg er meget taknemmelig for den støtte, vi har fået fra det danske samfund, og jeg inviterer endnu flere børn ud og have det sjovt i idrætten,” siger Alina Paskal.

Fakta om flygtningeindsatsen:

  • Grundfos Fonden donerede kort efter krigens udbrud 5 millioner til DIF øremærket idrætsforeningernes arbejde med nytilkomne flygtningebørn
  • Foreløbig har omkring 2.600 børn og unge af forskellig baggrund fået glæde af støtten, hvoraf langt hovedparten er fra Ukraine
  • Støtten er gået til blandt andet kontingenthjælp, idrætsudstyr, stævnedeltagelse, sociale aktiviteter og deltagelse på idrætsskoler i skoleferierne

Flere nyheder