Bæregdygtighed og grønne initiativer

Vand, vildt og vigtige regnestykker

Naturen er en aktiv medspiller i Trelleborg Golfklub ved Slagelse. Store arealer er forbeholdt vilde blomsterarter, frugttræer og skovarealer med kvas - til glæde for både det vilde dyreliv og de mange golfspillere, der får naturoplevelse samtidig med golfspil. Et omfattende og bekosteligt pumpesystem og et samarbejde med kommunen har gjort vand til en medspiller i stedet for en modspiller.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Rikke Hemmingsen
3. maj 2024
Naturen er en aktiv medspiller i Trelleborg Golfklub ved Slagelse. Store arealer er forbeholdt vilde blomsterarter, frugttræer og skovarealer med kvas - til glæde for både det vilde dyreliv og de mange golfspillere, der får naturoplevelse samtidig med golfspil. Et omfattende og bekosteligt pumpesystem og et samarbejde med kommunen har gjort vand til en medspiller i stedet for en modspiller.

En frø springer fra det høje uberørte græs og ukrudt, der vokser på den forårsvarme sydvendte skråning, ned i den lille klare skovsø, hvor den forsvinder under en åkande.

”Det er ellers blevet et flot vandhul nu,” siger en ældre herre, og bryder på den måde naturens lyde og får frøen til at sætte i hop. Manden gør et lille holdt og smiler mod søen, inden han trækker sin fyldte golfvogn efter sig selv og sine kammerater, der er gået videre mod næste hul ved på Trelleborg Golfbane ved Slagelse. For få år siden var søen dækket af alger, der slog alt andet liv ihjel. Frivillige og personale fra golfklubben ryddede bredderne omkring vandhullet og gav lyset frit spil til igen at omdanne vandhullet til en oase for padder, insekter, åkander og vilde plantearter, der vokser rundt om vandhullet. 

Søen er blot en af flere på de 18.000 kvm store golfareal, som Trelleborg Golfklub forvalter og som er eget af Slagelse kommune. Vand er omdrejningspunkt for en række af de mange bæredygtige initiativer, der er igangsat inden for de seneste 5 år.

”Vand er blevet en faktor, som vi må forholde os til. I perioder er der for meget af det og i andre perioder særligt i sommerhalvåret, er der for lidt”, siger bestyrelsesmedlem Henrik Hallig og peger på en sø i udkanten af golfbanerne. Den er kunstigt anlagt, men den er netop det kunstige åndedræt, der skal til for at sikre vand til green- og teeomårder hele sommeren.

Vandet i søen er overfladevand fra et nærliggende boligområde og den type vand indeholder typisk lave koncentrationer af organisk stof samt kvælstof og fosfor. Derfor kan det ikke bruges som drikkevand og Slagelse kommune ønskede i stedet, at vandet blev anvendt til vanding af græsarealer, inden det endte i den lokale Skovsø Å.  Græsarealer som Trelleborg golfklub har rigeligt af og som fungerer som naturligt filter for vandet, inden det når grundvand eller åen. 

 

Derfor gik Trelleborg Golfklub sammen med Slagelse kommune og skabte vandhullet, der nu fungerer som vandreservoir. Golfklubben har selv finansieret de ca. 300.000 kroner, der skulle til for at et omfattende pumpesystem kunne lede overfladevandet videre ud til samtlige teesteder og greens på banen. Et pumpehuset ved en af de mange søer er det eneste tydelige bevis på de mange rør, der forbinder vand og baner. Et hus, der i øvrigt - nærmest symbolsk - står under vand her i foråret og på fast grund i sommerhalvåret, uden det dog påvirker det dyre udstyr inden i huset.

”Sommeren 2023 var historisk tør, men på grund af det her system, har vi ikke stået i en situation, hvor vi manglede vand,” forklarer Henrik Hallig, mens han nærmest undskyldende tilføjer, at klubben, før det nye pumpesystem kom til, vandede med vand fra områdets søer, men når de en sjælden gang i mellem tørrede ud, måtte klubben ty til at vande med drikkevand. 

Han ved det godt: Golfsporten er ikke nødvendigvis associeret med bæredygtige og grønne tiltag. Det billede vil han og de mange medlemmer i klubben gerne rykke ved. Og de er ikke alene.

CO2-beregner til glæde og gavn

Når det store regnskab skal gøres op og de bæredygtige indsatser vurderes, har Dansk Golf Union nemlig som det første forbund under DIF lanceret en CO2-beregner. Den giver golfklubberne mulighed for aktivt at overvåge og rapportere deres mest betydende CO2-udledning – et tiltag, der er afgørende for at opnå at begrænse klimapåvirkningen og bevare miljø og natur. CO2-beregneren er tilgængelig på Dansk Golf Unions hjemmeside, hvor den enkelte klub selv kan indtaste, hvor mange liter vand, diesel, benzin, naturgas eller andre ressourcer klubben bruger i en given periode. Derefter udarbejdes en rapport tilpasset efter den enkelte klub, der får gode råd og indsigter i hvorledes der kan energioptimeres og hvor der kan sættes ind med grønnere tiltag.

”Det skulle gerne åbne klubbernes øjne for steder, der kan optimeres og vi som forbund får en masse data ind på den måde og kan se, hvor der skal sættes ind og hvem, der kan læres af. Vi håber på, at vi kan skabe noget forandring og forankring ude i klubberne,” siger banechef Torben Kastrup Petersen, der står for miljø og bæredygtighed i Dansk Golf Union

En forskrækket hare springer op af det høje græs og sætter i løb over greenen – med den følger en ung råbuk, der forsvinder mellem de væltede stammer og høje buskads i skovkanten ud mod golfbanen. Over dem fløjter lærker, rødhalse og gærdesmutter. Henrik Hallig fra Trelleborg Golfklub smiler stolt og udpeger endnu en af de over 70 nummererede stærekasser, som frivillige har sat op i området

”Kasse nummer 18 tilhører min far”, griner han. Kasserne er ligesom en række andre af klubbens grønne initiativer finansieret af en venskabsforening, hvor 140 medlemmer indbetaler 200 kroner årligt. Penge, der går til nye træer, fuglekasser og blomsterfrø fra vilde hjemmehørende arter, der om sommeren dækker 2000 kvm2 af golfklubbens arealer. Det sikrer insekter gode levevilkår ligesom de gamle væltede træstammer og bunker af kvas giver levesteder til padder, frøer, pindsvin og andre mindre dyr.

”Golfsporten har ry som værende grønne ørkner og manglende natur. Det ved vi, der har vores daglige gang her, ikke er tilfældet og det er vores ønske at gøre op med det.,” forklarer Henrik Hallig, og trækker på smilebåndet, da han husker tilbage på medlemmernes første reaktioner på den vilde natur. ”Et rod” var der nogen, der kaldte det. Men en forklaring og uddybning ændrede golfspillernes holdning. Nu er det en selvfølge, at der ikke sprøjtes for ukrudt og græsset i visse områder kun slås én gang årligt. Naturen er sluppet fri i harmoni med golfbanen, der nu har flere grønne åndehuller, snoede stisystemer gennem små skovområder, blomstrende frugttræer og travle bier, der producerer honning, som kan købes i golfklubbens butik.

"Det handler om at involvere folk. Jo mere du ved om den natur, der omgiver dig, jo mere får du lyst til at passe på den." Henrik Hallig, Bestyrelsesmedlem, Trelleborg Golfklub

Henrik Hallig bakkes op af to kvindelige golfspillere, der i kor med lærken over dem kvidrende fortæller, hvor meget de nyder de mange blomsterenge, mens de spiller golf og finder tiden til at kigge på ynglende vadefugle i det vand, der nu er en medspiller i stedet for en modspiller for Trelleborg Golfklub.

Vandretur i en grøn oase

Trelleborg Golfklub forvalter de 18.000 kvm. som baner, skovarealer og blomsterenge udgør. Men området er ejet af Slagelse kommune og det er derfor muligt for alle at gå en tur i området og nyde de mange grønne tiltag og naturen omkring banerne. Så længe det sker i respekt for baner og natur og dyreliv.