Ansvarlig eventafvikling

Fælles signal til arrangører af sportsevents

For første gang er DIF og Sport Event Denmark gået sammen om at definere principper for mere ansvarlig eventafvikling.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Lasse Lyck
24. jun. 2024
For første gang er DIF og Sport Event Denmark gået sammen om at definere principper for mere ansvarlig eventafvikling.

Sportsevents afholdt i Danmark samler mennesker på tværs af lokalsamfund og landegrænser og kan bidrage til løsning af miljømæssige og sociale udfordringer. Samtidig vil afholdelsen af store sportsevents altid være forbundet med en negativ klimapåvirkning. 

DIF og Sport Event Denmark understreger med en række nye, fælles principper for ansvarlig eventafvikling, at danske sportsevents er vigtige platforme i forhold til at fremme en ansvarlig og bæredygtig praksis i hele samfundet. Når DIF eller Sport Event Denmark er arrangør, medarrangør eller støttegiver til en event, så skal der planlægges og afvikles med udgangspunkt i følgende tre principper:

  • At reducere eventens CO2-aftryk og bruge eventen som platform for grøn omstilling
  • At bidrage til øget livskvalitet, sundhed, frivillighed og fairplay
  • At sikre god ledelse, demokratiske processer og gennemsigtighed. 
Vi vil arbejde for, at principperne bliver en indarbejdet del af både hvervning, planlægning og afvikling af sportevents i Danmark, ligesom vi selv forsøger at gå forrest. Morten Mølholm Hansen, DIF

De tre principper spejler ikke bare det værdisæt, som DIF og Sport Event Denmark arbejder ud fra, men er også tænkt som en rettesnor for og inspiration til forbund, foreninger og værtsbyer, når de afholder egne events af varierende størrelse. Desuden afspejler det i høj grad det, som eventarrangørerne allerede arbejder ud fra i dag. Men ved at nedfælde principperne og inspiration til indsatsområder er det målet, at eventarrangører i endnu højere grad end i dag får øje på deres samfundsansvar og en platform til at drøfte det ud fra. 

"Store sportsevents i Danmark samler os og skaber sportsoplevelser, folkefester, øger turismeomsætningen og styrker national stolthed. De fungerer som mødesteder for mennesker fra alle samfundslag, nationaliteter og kulturer. Sammen med specialforbund, værtsbyer og øvrige eventpartnere vil vi i Sport Event Denmark og Danmarks Idrætsforbund tydeliggøre vores ansvar for at fremme mere bæredygtig eventafvikling. Gennem vores ESG-strategi arbejder vi for at reducere events' CO2-aftryk, bidrage til øget livskvalitet samt sikre god ledelse," siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

ESG

Tre principper for ansvarlig eventafvikling

E: Reducere eventens CO2-aftryk og bruge eventen som platform for grøn omstilling

S: Bidrage til øget livskvalitet, sundhed, frivillighed og fairplay

G: Sikre god ledelse, demokratiske processer og gennemsigtighed

Se 'Principper for ansvarlig eventafvikling'

Et ansvarligt pejlemærke

De tre principper ændrer i sig selv ikke meget lige her og nu, men nu har styregrupper bag store events et pejlemærke, som de kan bruge aktivt, og det er der værdi i. Samtidig vil både DIF og Sport Event Denmark arbejde for, at alle events arrangeret eller støttet af dem vil gøre en endnu større forskel for samfundet. 

‘I DIF og Sport Event Denmark er vi enige om, at disse principper skal lægge grundlaget for, at store events afholdt i Danmark kan gøre endnu større forskel for samfundet. Vi vil arbejde for, at principperne bliver en indarbejdet del af både hvervning, planlægning og afvikling af sportevents i Danmark, ligesom vi selv forsøger at gå forrest,’ siger DIF’s direktør, Morten Mølholm.

Sammen med specialforbund, værtsbyer og øvrige eventpartnere vil vi i Sport Event Denmark og Danmarks Idrætsforbund tydeliggøre vores ansvar for at fremme mere bæredygtig eventafvikling. Lars Lundov, Sport Event Denmark

Et ’mulighedskatalog’ for forbund, kommuner og lokale eventafviklere

Til hvert princip er der foreslået en række konkrete indsatser, som forbund og foreninger kan lade sig inspirere af, når de planlægger deres events. På den måde fungerer principperne ikke bare som hensigtserklæringer, men rettere som et idé- og mulighedskatalog for alle, der er involverede i at afholde idrætsevents i Danmark. 
Principper er dermed et lille skridt på vejen til at gøre sportsevents til platforme for positiv forandring og ansvarligt brug af ressourcer. Med dem tager DIF og Sport Event Denmark i fællesskab et aktivt ansvar for, at events har mindst mulig negativ påvirkning på vores fælles miljø og samfund. 

Lars Lundov Direktør, Sport Event Denmark
Morten Mølholm Hansen Adm. direktør, DIF

Flere nyheder