- A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
- ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.
- Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
- Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år.
- Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.
- Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge
Nyt studie
Leg, læring og fællesskab er nøglen til børns trivsel i idrætsforeningerne
Trivslen er tårnhøj i de danske idrætsforeninger. Men den kommer ikke af sig selv. Derfor har Idrættens Analyseinstitut i en større ny kortlægning af 26 studier for DIF (Danmarks Idrætsforbund) kigget på, hvilke krav der skal være opfyldt, for at børn og unge fra 6-18 år trives bedst muligt i deres idræt.
Litteraturstudiet finder frem til, at der særligt er tre temaer, som går igen i litteraturen, når det kommer til at beskrive, hvad der skaber trivsel i idrætsforeningen:
1) Fællesskabet og sociale relationer
2) Mestring og progression
3) Det skal være sjovt
DIF har med støtte fra A.P. Møller Fonden startet et målrettet arbejde med trivsel i ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og derfor er der glæde over et fagligt fundament til at styrke trivslen yderligere i foreningerne.
”Undersøgelsen viser meget tydeligt, at de unge søger leg og læring i deres idrætsliv. Når idrætten er det sted, hvor børn trives bedst, så skyldes det, at vi kan tilbyde et alternativ til de mange præstationsprægede rum, de ellers færdes i på sociale medier, i skoletiden og til dels med vennerne. Vi har så et ansvar for at sikre de bedste rammer om de gode fællesskaber,” siger Frans Hammer, der er næstformand i DIF.
Den svære balance som forælder
Udover rammerne i foreningen, så peger undersøgelsen også på børnenes forældre som en vigtig faktor for trivslen. Og det kan både være positivt og negativt. For mens det er vigtigt at bakke op og lytte til børnene og de unge, så kan en overdreven involvering gøre, at man ikke har oplevelsen af et frirum, man kan udforske på egen hånd:
”Det positive er, at alle forældre vil gerne bidrage til børnenes idræt. Men der er desværre måder, hvor de voksne nogle gange kommer til at fylde mere end børnene enten til træning eller til konkurrence. Derfor kan vi som idræt og som foreninger være bedre til at guide de voksne enten mundtligt eller med nogle generelle retningslinjer for den gode forældreopførsel. For de må jo hjertens gerne bruge den gode energi til for eksempel at give en hånd med i foreningen,” siger Frans Hammer.
Disse faktorer er vigtige for trivsel i idrætsforeningerne:
- De gode fællesskaber er den vigtigste faktor for trivslen i idrætsforeningerne
- En træner, der har ambitioner om udvikling fremfor resultater, og som skaber et stærkt fællesskab med en sjov og inspirerende træning
- En træningskultur, der giver udøverne aktiv medbestemmelse i deres træning
- Forældre, der bakker op om og er nysgerrige på børnenes idrætsaktivitet uden at være overengagerede
- En organisering, der klart placerer ansvaret for trivsel, og hvor der er fokus på at organisere aktiviteter og fællesskaber for, til og med de unge