Politisk program frem mod 2030

'På skuldrene af det gamle program'

Der er stor genkendelighed i de strategiske indsatsområder, som skal føre DIF-idrætten frem mod år 2030, men der skal også tænkes nyt.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Helle Greisen
30. okt. 2024
Der er stor genkendelighed i de strategiske indsatsområder, som skal føre DIF-idrætten frem mod år 2030, men der skal også tænkes nyt.

Det nye politiske program blev - stort set enstemmigt - vedtaget på årets budgetmøde. Forud er gået en proces, som blev skudt i gang ved sidste års budgetmøde, hvor de 62 specialforbund blev inviteret til at komme med deres bud på, hvilke emner, mål og udfordringer, der skulle have særlig fokus i programmet.

Tydelig rød tråd

Der går en tydelig rød tråd fra det nuværende politiske program til det kommende. Det skyldes bl.a., at mange af de igangværende indsatser har en rigtig lang tidshorisont, og de kan ikke færdigøres i løbet af en fireårig programperiode. Det gælder fx indsatserne i forhold til børn og unge - 'Fremtidens Idræt for Børn og Unge' (også kaldet FIBU-programmet), som er et femårigt forløb støttet af A.P. Møller Fonden, fortsætter helt efter planen. Det samme gælder tværgående værktøjer som fx digitale løsninger og samarbejdsformer. De står allerede på den strategiske dagsorden, og de vil fortsat også blive prioriteret frem mod 2030.

Der er en stor genkendelighed i forhold til de væsentlige temaer. For eksempel fremtidens idræt for børn og unge, som er et hovedindsatsområde i det nuværende program, og som nu fortsætter med det, vi kalder ’attraktive idrætsmiljøer for børn og unge. Hans Natorp, DIF-formand

Tre indsatsområder

Der er helt overordnet tre overskrifter for DIF's arbejde de kommende år:

  • Stærke foreninger og fællesskaber
  • Attraktive idrætsmiljøer for børn og unge
  • Idrætten tager ansvar

Inden for hvert område er der identificeret en række udfordringer, som skal håndteres. På foreningsplan er det bl.a. spørgsmålet om, hvordan man får flere frivillige til at lægge en indsats i foreningen. I forhold til børn og unge trænger trivselsspørgsmålet sig bl.a. på - når vi nu ved, at unge i foreninger har bedre trivsel end unge udenfor foreninger, hvordan giver vi så de unge lyst til at blive i foreningsidrætten i stedet for at droppe ud, når de når teenageårene? Og så er der spørgsmålet om samfundsansvar og om, hvordan vi som en af Danmarks største civilorganisationer fortsat kan bidrage til bl.a. at hjælpe udsatte. 

Nyt tværgående værktøj

'Organisering og ledelse' er udpeget som et af fire tværgående værktøjer, som prioriteres særligt højt i den kommende programperiode. Den gode ledelse i forbund og foreninger er en vigtig forudsætning både for at tiltrække frivillige og for at skabe attraktive idrætsmiljøer, som får de unge til at blive i foreningerne - og måske endda ender med selv at blive frivillige. 

 

 

Online version

Udforsk det politiske program online

I den online version af programmet kan man finde masser af baggrundsdata og relateret info.

Online-udgaven er dynamisk og bliver løbende opdateret med fx nye undersøgelser, relevante artikler m.m. 

Gå til online-udgaven her

Lyt til det politiske program

Hør Camilla Lyngsø, Frans Hammer, Thomas Bach og Hans Natorp  fra DIF's bestyrelse diskutere frivillighed, unge, talentudvikling og samfundsansvar.

Hent lydversionen af det politiske program  i din foretrukne podcast-app. Søg på 'Idrættens plads gennem hele livet'.

Flere nyheder