Årets Fund
Her er de 10 nominerede til Årets Fund 2024
Selv om idrætsprisen Årets Fund fylder 96 år, har den bestemt ikke mistet evnen til at spotte ungt talent, prise nutiden og fejre fremtiden.
Blandt de seneste 25 vindere af talentprisen har de 20 deltaget ved olympiske lege. Kun fire fodboldspillere og en skadet Holger Rune forud for sidste års OL i Paris er undtagelserne på en utrolig liste af vindere, der også har været involveret i 18 olympiske medaljer og endnu flere verdens- og europamesterskaber.
Tag bare badmintonspilleren Viktor Axelsen, Emma Aastrand Jørgensen i kajak, cykelrytteren Michael Mørkøv og roere som Morten Jørgensen, Mads Rasmussen og Rasmus Quist.
Når Politiken, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark sammen uddeler prisen under Politiken Festival 23. februar, er det derfor med en kolossal tro på, at de 10 nominerede hver især vil tegne dansk eliteidræts fremtid.
»Årets Fund-prisen er en fantastisk pris, fordi den emmer af energi og handler om vores mange unge talenter, der er på vej frem på den internationale scene. Igen i år er begejstringen stor. Der har været mange talenter at vælge mellem fra flere forskellige idrætsgrene, og det vidner om, at talentarbejdet fungerer ude i vores 62 specialforbund. Stort tillykke til de nominerede, der alle skal være stolte over deres store gennembrud i 2024,« siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF.
Sportsdirektør i Team Danmark Lars Balle Christensen er ligeledes imponeret og kalder listen af nominerede »et vidnesbyrd om dansk eliteidræts høje niveau og ikke mindst et fremragende talentarbejde i forbundene«.
»Det er efterhånden en kliché, men endnu engang er listen over de 10 nominerede til Årets Fund imponerende. Den er ganske enkelt glædelig læsning og et fremtidsvarsel om store oplevelser med danske atleter de kommende år. Jeg vil gerne sige stort tillykke til de nominerede og til deres trænere og forbund, der har været med til at udvikle så store talenter.«
Alle specialforbund under DIF har haft mulighed for at indstille atleter, som i sidste ende er kogt ned til de 10 nominerede, som paraplyorganisationen, Team Danmark og Politiken i fællesskab mener står for de 10 største gennembrud i det forgangne år.
»At hylde det uspolerede talent er utrolig vigtigt i en kompleks verden udfordret af idrætspolitiske kampe om magt og værdier. Derfor er det en kæmpe glæde igen at åbne dørene for en årgang af passionerede og drømmende unge eliteatleter, der på hver deres måde repræsentere fremtiden i dansk eliteidræt«, siger sportsredaktør på Politiken, Christian Heide-Jørgensen.
De 10 nominerede er:
Ungdomslandsholdet i curling: Holdet vandt to sølvmedaljer ved Ungdoms-OL i 2024, som blev afholdt i Gangwon i Sydkorea. Søskendeparret Katrine og Jacob Schmidt vandt medaljen i mixed doubles, mens de to sammen med Nikki Jensen og Emilie Holtermann vandt sølvet for hold.
Tobias Aagaard Hansen, cykling: Bare 22 år gammel trådte odenseaneren sig ind i banecyklingens verdenselite, da han ved VM i Ballerup vandt guld i eliminationsløbet, guld i 4000 meter holdforfølgelsesløb og sølv i disciplinen scratch.
Cornelia Kramer, fodbold: 2024 blev et regulært gennembrud for den 22-årige offensivspiller, der i sommer skiftede fra HB Køge til en fuldprofessionel tilværelse i Bayer Leverkusen. Med 6 mål i 11 kampe har hun en stor del af æren for, at klubben stadig er en varm kandidat til det tyske mesterskab. Kramers succes har også kastet en landsholdsdebut og -mål af sig.
Thomas Arnoldsen, håndbold: Med bare fem landskampe på cv’et fik den 23-årige bagspiller en af de 14 pladser på det OL-hold, der vandt guld i Paris i sommer. Arnoldsen tog imidlertid ikke til takke med en sekundær rolle på holdet, men satte i sin slutrundedebut et imponerende aftryk på legene og retningen for dansk håndbolds fremtid.
Philip Knudsen, kajak: Det er sjældent, at dansk kajakroning leverer så stort et talent som den 22-årige elektriker fra Lyngby. I 2024 vandt han guld ved både VM og EM for U23-roere. Og han vandt – foruden en række andre titler – også senior-EM i toerkajak med makkeren Søren Maretti.
Bjørk Kjellmann Nørremark, para-atletik: Længdespringeren i T47-klassen nåede ud på 5,76 meter i sit sidste paralympiske spring i Paris i sommer og sikrede sig ikke blot en klar personlig rekord. Springet indbragte hende også en imponerende bronzemedalje. Springet var en kulmination på en utrolig udvikling, der i løbet af året lagde 41 centimeter på den 22-årige springers formåen.
Viktor Solmunde, skateboard: Bare 16 år gammel var han den yngste skater ved OL i Paris. Selv om præstationen ikke rakte til en finaleplads, leverede han en god måned senere en præstation af de helt store, da han vandt VM-bronze i disciplinen park. Med sine nu 17 år er han et åbenlyst talent for fremtiden, hvilket placeringen som nummer 7 på verdensranglisten også vidner om.
Maja Voigt, bobslæde: Den 17-årige vovehals er noget så sjældent som en pionér i dansk vintersport. Ved ungdoms-OL i Gangwon, Sydkorea, vandt hun i sin enerbob som den første dansker nogensinde vinterolympisk guld. Og på vejen dertil vandt hun tilmed samtlige 12 kvalifikationskonkurrencer. Målet er at etablere et dansk hold, som kan konkurrere i toerbob.
Clara Rybak Andersen, svømning: Den 21-årige svømmer fik sit internationale seniorgennembrud i 2024, hvor hun ikke alene satte stribevis af personlige rekorder i 200 meter bryst. Hendes tempo og styrke gennem vandet sikrede hende også en overraskende sølvmedalje ved EM i kortbane og bronze i holdmedley. Kort før jul svømmede hun sig tilmed for første gang i en VM-finale i 200 meter bryst.
Elmer Møller, tennis: Han tog et gigantisk spring fra nummer 397 til nummer 160 på verdensranglisten i 2024. Elmer Møller vandt 3 professionelle titler – den ene en ATP Challenger i Braga. Og var yderligere i tre Challenger-finaler. Han leverede en kæmpe overraskelse, da han slog verdens nummer 27 Alexander Bublik, da Danmark sensationelt slog Kasakhstan i Davis Cup.