DIF: Trivselskommissionens rapport sætter tyk streg under fællesskabets kraft

Formand for DIF og Danmarks Olympiske Komité, Hans Natorp
Et aktivt fritidsliv er én af de helt centrale anbefalinger fra Trivselskommissionen på, hvordan vi som samfund løfter trivslen blandt børn og unge. Det vækker glæde i DIF, der nu vil arbejde på at oversætte kommissionens anbefalinger til en idrætskontekst.
Jonas Hjortdal
25. feb. 2025
Et aktivt fritidsliv er én af de helt centrale anbefalinger fra Trivselskommissionen på, hvordan vi som samfund løfter trivslen blandt børn og unge. Det vækker glæde i DIF, der nu vil arbejde på at oversætte kommissionens anbefalinger til en idrætskontekst.

Trivselskommissionens længe ventede rapport med anbefalinger til at løfte børn og unges trivsel er netop blevet præsenteret på et pressemøde i Hafnia Hallen i Valby.

Rapporten slår fast, at hovedparten af danske unge trives godt. Samtidig ser man dog en tendens, hvor flere unge og særligt piger mistrives. Som svar på de udfordringer peger kommissionen på de gode fællesskaber i fritidslivet og på et større fokus på krop og bevægelse i de unge år.

”Vi er taknemmelige for, at foreningslivet spiller så afgørende en rolle i det, kommissionen kalder et ’dansk svar’ på den internationale udfordring. Det viser virkelig fællesskabets store kraft. For vores 900.000 børne- og ungemedlemmer er idrætten et frirum, hvor de kan vokse og udvikle sig som både mennesker og udøvere i trygge rammer. Det forpligter, og vi ser frem til fortsat at udvikle rammerne og få plads til endnu flere glade børn,” siger Hans Natorp, der er formand i DIF.

Siden starten af 2024 har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden udrullet satsningen ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, der både skal få flere børn ind i foreningerne og skabe bedre rammer med uddannelse af trænere og bedre involvering af unge.

Anbefalinger skal indarbejdes
Nogle af de konkrete initiativer er et Trænerløfte, der skal rulles ud til 80.000 børne- og ungetrænere samt en indsats for at få flere unge ind i bestyrelser og udvalg i foreningerne.

Der er dog også anbefalinger i kommissionsrapporten, der giver yderligere stof til eftertanke:

”Vi ved, at børn og unge har det rigtig godt i idrætslivet. Men som Danmarks største børne- og ungeorganisation har vi et ekstraordinært ansvar for hele tiden at forbedre os, så vi er glade for at få et blik ind udefra. Vi er allerede godt i gang, blandt andet med vores anbefalinger om livestreaming og lanceringen af vores Børne- og Ungesyn. Nu skal vi sammen med vores forbund nærlæse og oversætte de anbefalinger, der blandt andet handler om digital trivsel, frivillighed og et inkluderende foreningsliv,” siger Hans Natorp.

Med i kommissionen er blandt andre Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.

Blandt trivselskommissionens anbefalinger er:

  • Stop livestreaming af børn og unges idrætsaktiviteter
  • Flere børn og unge skal have erfaring med frivillighed
  • Alle børn og unge bør have en fritidsaktivitet sammen med andre
  • Alle kommuner bør have en fritidspasordning
  • Flere børn og unge i fritids- og foreningslivet gennem bl.a. kommunal prioritering af samspil med institutioner og SFO’er
  • Mere fysisk aktivitet og bevægelsesglæde i børn og unges liv

Læs mere om anbefalingerne og hent den samlede rapport her.