Trailcenter

Bornholm har fået nyt mødested til outdooridrætten

Trailcenter Rytterknægten har åbnet dørene og er klar til at modtage alle gæster i naturen. Der er tale om et unikt samlingssted, som er nænsomt indpasset i Almindingens smukke natur.
Jonas Hjortdal
23. mar. 2025
Trailcenter Rytterknægten har åbnet dørene og er klar til at modtage alle gæster i naturen. Der er tale om et unikt samlingssted, som er nænsomt indpasset i Almindingens smukke natur.

Outdooridrætten på Bornholm har fået et nyt mødested. Åbningen af det nye Trailcenter i Almindingen blev fejret i weekenden med masser af aktiviteter i det fri.

”Vi har virkelig glædet os til at åbne for aktiviteterne her i Almindingen. Bornholm har været en stor inspiration til hele vores fælles arbejde med mødesteder for outdooridrætten i Danmark, og det er et arbejde, som nu også inspirerer mange af vores kolleger internationalt,” siger Thomas Bach, der er næstformand i DIF og holdt tale ved åbningen.

Udover talerne var der både smagsprøver på friluftsaktiviteter, bålpandekager og varme drikke.

Støtte til aktiviteter
Trailcenteret er centralt placeret på Bornholms højeste punkt midt i Den Grønne Bølge, der strækker sig fra Hammeren i nord, henover Almindingen til Dueodde i syd. Her kommer det til at have tilbud til et bredt udsnit af målgrupper.

”Trailcenteret bliver et trygt mødested og godt udgangspunkt for alle skovens brugere, som kan mødes på kryds af tværs af lige præcis deres måde at få naturoplevelser på. Trailcenteret er samtidig bygget bæredygtigt og nænsomt ind i naturen. Her er arkitekter, lokale initiativtagere og kommunen virkelig lykkedes med at forene æstetik, funktionalitet og robusthed. Derfor forventer vi også, at det er et sted, som kommer til at inspirere til andre faciliteter i Danmarks natur – også i de mange områder, hvor man i disse år etablerer ny natur,” siger Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

Foruden selve trailcenteret består projektet af en aktivitetspulje, som skal tjene til at få centeret godt fra start, og forankret i det lokale friluftsliv. Det er fortsat muligt at søge økonomisk støtte fra puljen til aktiviteter i tilknytning til centeret.

Om Trailcentret på Bornholm:
Trailcentret er udviklet af DIF og Lokale og anlægsfonden, og trailcentret ved Rytterknægten er blevet til med støtte fra DIF, Nordea-fonden, Lokale og Anlægsfonden, Brdr. E., S. & A. Larsens Legat, Sparekassen Bornholms Fond og i samarbejde med lokale idrætsforeninger, DGI og Naturstyrelsen Bornholm. Naturstyrelsen har lagt areal til trailcenteret og Bornholms Regionskommune ejer bygningen og står for driften.

Det har en bred funktionalitet og kan benyttes af både de aktive mountainbikere, løbere, vandrere og ryttere, der har brug for et hvil eller skal klargøre cyklen. Men også børnefamilier og skoleklasser, der får en base til bl.a. idrætsundervisning og aktivt udeliv. Og så er det et oplagt stop for de mange turister, der vil søge information om de mange motionstilbud og naturoplevelser på Bornholm.

"Bornholm har været en stor inspiration til hele vores fælles arbejde med mødesteder for outdooridrætten i Danmark, og det inspirerer mange af vores kolleger internationalt" Thomas Bach, næstformand i DIF

Fakta om Trailcentre

DIF og Lokale- og Anlægsfonden har fastlagt følgende minimumskriterier for placering og udformning af trailcentrene samt kriterier for, hvilken formidling og hvilke servicefunktioner et trailcenter som minimum skal rumme:

  • Trailcentre skal placeres i knudepunkt for et varieret udbud af stier, ruter, spor gerne afmærkede
  • Trailcentre skal placeres i et interessant terræn, landskab, naturområde
  • Der skal være formidling af ruternes underlag, længde, sværhedsgrad, højdeprofil mv.
  • Der skal være p-plads
  • Der skal være et fælles foreningslokale
  • Der skal være halvtag/overdækket område til ophold, udstræk, maveøvelser mv.

Flere nyheder