Indsats under Startblokken

Idrætten Skaber Livsbaner

Idrætten Skaber Livsbaner er en indsats under Startblokken. Her arbejder sportsklubber, kommuner og virksomheder sammen for at få borgere, der har svært ved at finde vej til job eller uddannelse godt videre i livet.
Idrætten Skaber Livsbaner er en indsats under Startblokken. Her arbejder sportsklubber, kommuner og virksomheder sammen for at få borgere, der har svært ved at finde vej til job eller uddannelse godt videre i livet.

I fire kommuner forsøger man på en ny måde at hjælpe borgere, der står uden for fællesskabet på arbejdsmarkedet og uddannelsesscenen. Og flere kommuner kommer til i løbet af de næste år.

Udgangspunktet for indsatsen er samskabelse. Skal vi lykkes, er det vigtigt, at vi former nye løsninger sammen - på tværs af civilsamfund, kommuner og virksomheder. Og det er vigtigt, at vi inddrager de særlige styrker og udfordringer, man ser lokalt. Derfor vil indsatserne også variere en smule fra kommune til kommune.

Gennem Startblokkens indsats "Idrætten Skaber Livsbaner" hjælper man unge i alderen 18 til 29 år gennem et særligt tilrettelagt forløb, der skal styrke deres selvværd, forbedre deres trivsel og gøre dem til en del af et fællesskab med ligesindede. Indsatsen skal give de unge værktøjer til at kunne fungere på et job eller en uddannelse og samtidigt være med til at skabe kontakt til virksomheder, der ønsker at skabe plads til de unge.

I indsatsen arbejder man ligeledes på at udvikle tilbud til borgere over 30 år. Hvordan disse tilbud kommer til at se ud er endnu uvist, men i løbet af 2025 og 2026 vil DIF, kommuner og klubber se på, hvordan Startblokken også kan bidrage til at hjælpe borgere i denne gruppe videre.

Kerneaktører i indsatsen er de professionelle sportsklubber og kommunerne, der sammen former den lokale indsats. Men virksomhederne er også en vigtig part.

I Startblokken forsøger vi at bygge bro mellem deltagerne og potentielle nye arbejdspladser. Og i denne sammenhæng ønsker Startblokken at udvikle tilbud til virksomheder med fokus på at modne dem til den nye arbejdskraft og støtte dem i at opnå deres mål om socialt ansvar. Startblokken har et særligt fokus på virksomhederne omkring de professionelle sportsklubber.

Klubbernes erhvervs- eller sponsornetværk består ofte af virksomheder med et stærkt lokalt tilhørsforhold, der gerne vil være med til at gøre en forskel i deres nærområde. Det er en god forudsætning for samarbejdet med de øvrige aktører i Startblokken. 

 

Startblokkens indsats for unge mellem 18 og 29 år

Den unges rejse i Startblokken består af fire faser. Faserne kalder vi øvebaner.

De fire øvebaner er designet til målgruppen mellem 18 og 29 år. Det er denne målgruppe, man som ny klub og kommune i Startblokken lægger ud med. Der skal på sigt udtænkes andre tiltag for borgere i andre aldersgrupper.

Indsatsdelen for ungemålgruppen består af fire overordnede øvebaner, hvor de unge får mulighed for at øve sig på en række forskellige kompetencer. Der ansættes brobyggere, som står for undervisning og udvikling af de unge - og for at bygge bro mellem de unge og mulige arbejdspladser eller uddannelsessteder.

Brobyggerne har en central rolle som den primære kontakt til de unge under hele forløbet og er samtidigt bindeled til de kommunale sagsbehandlere. Brobyggerne har sammen med kommunen en central rolle i at tilrettelægge indsatsen og dermed vurdere, hvilke øvebaner den enkelte unge er parat til. 

Øvebane 1: Udvikling i trygt og motiverende fællesskab 

Idrætslivet

Idrætslivet er en obligatorisk øvebane for alle unge deltagere, hvor de indgår i ugentlig fysisk og fællesskabende idrætsaktivitet (eventuelt supplerende sociale arrangementer) i deres lokalområde.

Her får de unge mulighed for at øve sig på helt basale livsmestringskompetencer, som for eksempel at udføre fysisk aktivitet, indgå i mindre sociale fællesskaber og sociale dynamikker.

Øvebanen udføres primært i samarbejde med breddeklubberne og ønsket er at skabe et inkluderende fællesskab, hvor alle kan være med.    

Øvebane 2: Erfaring og succes i det organiserede fællesskab

Klublivet

Klublivet er en øvebane, hvor der i tillæg til idrætslivet (øvebane 1) indgår et organiseret klubfællesskab. Den overordnet ide er place then train, det vil sige, at klubben bliver øvebanen for de unge, så de kan øve sig i at indgå i en job- eller uddannelseskontekst.

Der udvikles et konkret øveprogram med klubben, hvor følgende aktiviteter kan inddrages:

  • Beskæftigelsesaktiviteter: De unge løser hverdagsopgaver i forbindelse med eksempelvis kampdage eller sociale arrangementer.

  • Rollemodelsaktiviteter: Møde/træne med de professionelle spillere eller møde tidligere deltagere på indsatsen, som kan fungere som rollemodeller. 

  • Place-then-train-uddannelse: En uddannelsesaktivitet, hvor der med de unge reflekteres over de aktiviteter og udfordringer, de oplever i øvebanen i klubben, og hvordan det kan oversættes til job og uddannelseskontekster.
  • Brobygning til erhvervs- og uddannelseslivet: Her spiller brobyggeren og klubben en central rolle i at facilitere og støtte den unge i processen – og sætte egne netværk aktivt i spil.

  • Livsveje: Her giver eksempelvis medarbejdere eller spillere fra klubben, medarbejdere i virksomheder tilhørende klubbens erhvervsnetværk eller andre meningsfulde personer, der kan hentes ind, inspiration til de unge omkring livsdrømme, job eller uddannelsesretning. 
Øvebane 3: Ansvar og opgaver i arbejds- eller uddannelsesfællesskab

Erhvervs- og uddannelseslivet

Erhvervs- og uddannelseslivet bygger oven på de to foregående øvebaner, når de unge er parat til næste skridt. For mange af de unge er dette skridt meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne opgave må ikke undervurderes, og det vil være en central del af brobyggerens ansvar at sikre, at denne overgang bliver en succes for den unge. 

I denne øvebane kan der vælges mellem en række forskellige aktiviteter:

  • Virksomhedsaktivitet – herunder virksomhedspraktik eller beskæftigelse i form af en jobstilling med ordinære løntimer.

  • Uddannelsesaktivitet – herunder uddannelsesforløb på en uddannelse uden for idræts- og klublivet eller en træner-uddannelse.

  • Mentorordning – enten via kommune, virksomhed eller uddannelsessted.

 

Øvebane 4: Succes med det selvstændige liv

Hverdagslivet

Hverdagslivet er en øvebane, hvor de støttende faktorer og hjælpemidler, der har styrket de unge i øvebane 1, 2 og 3, nedjusteres, og hvor den unge skal blive selvstændig, kunne stå på egne ben i hverdagen og måske selv begynde at støtte andre unge. 

De unge vil stadig kunne indgå i Idrætslivet (øvebane 1) eller klublivet (øvebane 2), men vil nu påtage sig en ny rolle i idræts- og klubfællesskabet. De unge vil kunne indgå gennem:

  • Rollemodels-aktiviteter: Som rollemodeller for nye unge i indsatsen. 

  • Alumni-aktiviteter: De unge kan vende tilbage til idræts- og klubfællesskaberne og indgå en gang imellem i specifikke aktiviteter i øvebane 1 eller 2.

  • Tilbagefaldsaktivitet: Hvis de unge falder ud af uddannelse eller beskæftigelse, kan de blive inddraget i visse aktiviteter i øvebane 1-3 med det formål at få dem hurtigt tilbage i uddannelse eller beskæftigelse. 

 

 

Startblokkens indsats for virksomheder

I de kommende år vil Startblokken også have fokus på at understøtte virksomhederne til at kunne rumme borgere med udfordringer eller særlige behov – til gavn for borgerne, men også med formålet om at sikre virksomhederne den arbejdskraft, de mangler.

Mange virksomheder har store vanskeligheder med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Omkring 10 procent af rekrutteringsforsøgene er således forgæves. 

Startblokken ønsker at bidrage til virksomhedernes udvikling og rekruttering ved at tilbyde dem støtte gennem mentorforløb og træning i at håndtere medarbejdere med særlige behov. Virksomhedernes deltagelse i Startblokken vil give dem adgang til nye medarbejdere og bidrage til deres mål for socialt ansvar.

Virksomheder i de professionelle sportsklubbers erhvervsnetværk vil have en særlig rolle i Startblokken, da de allerede har en tæt relation til klubberne og er motiverede for at bidrage til lokalsamfundet​.

Startblokkens indsats for borgere over 30 år

Startblokken har endnu ikke udviklet indsatsrammer for borgere over 30 år, men vil påbegynde dette arbejde i løbet af 2025 og 2026. Håbet er at kunne give endnu flere borgere uden for fællesskabet på arbejdsmarkedet og uddannelsesscenen en mulighed for at komme godt videre i livet.

Startblokken er finansieret af