Baggrund og indhold af initiativet
Om Startblokken
Alt for mange danskere står uden job og uddannelse. Problemet er så stort og komplekst, at Reformkommissionen i foråret 2023 kom med en række anbefalinger for at komme det til livs.
En af rapportens hovedkonklusioner var, at civilsamfundet skal påtage sig et større ansvar. Den anbefaling bygger Startblokken på.
Startblokken har til formål at hjælpe de borgere, der har særligt svært ved at finde vej mod job og uddannelse, og initiativet er et resultat af en længere og meget dybdegående undersøgelses- og opbygningsfase, hvor både fodboldklubber, kommuner, unge i alderen 18 til 29 år og relevante eksterne aktører har været med til at udtænke løsninger lokalt og nationalt.
Dette arbejde var allerede i gang, da Reformkommissionen kom med sine anbefalinger i 2023.
I løbet af 2024 kunne parterne bag Startblokken derfor etablere tre klynger i samarbejde med fire kommuner og fire professionelle fodboldklubber, der hjælper unge mellem 18 og 29 år uden job og uddannelse videre i livet. I processen er der et helt særligt fokus på trivsel, idræt og opbygning af fællesskaber.
De tre klyngesamarbejder blev Startblokkens pilotindsatser.
Selv om klyngesamarbejderne stadig er nye, viser de gode resultater. Under navnet "Idrætten Skaber Livsbaner" breder Startblokken derfor indsatserne ud i løbet af 2025 – ikke kun geografisk, men også til borgere i flere aldersgrupper.
Fælles for alle borgere, som kan deltage i "Idrætten Skaber Livsbaner", er, at de står uden job og ikke er tilknyttet et uddannelsesforløb.
Unge i alderen 18 til 29 år er en kernemålgruppe og vil med al sandsynlighed udgøre den største gruppe af borgere i indsatsen. Det er også denne gruppe, man har udviklet særlige indsatsrammer for i pilotfasen.
I løbet af 2025 og 2026 vil Startblokken arbejde på at udvikle meningsfulde koncepter for andre aldersgrupper. Dette arbejde er endnu ikke påbegyndt.
"Startblokken - Idrætten Skaber Livsbaner" er støttet af Grundfos Fonden, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og af midler fra EU.
Sportucation
I august 2024 blev Sportucation en del af Startblokken. Indsatsen målretter sig elever på FGU-skolerne og er dermed Startblokkens uddannelsesben.
Sportucation har eksisteret siden 2019 som en selvstændig indsats, men er blevet en del af Startblokken med håbet om at kunne dele erfaringer og viden på tværs af indsatser.
Sportucation er støttet af Bikubenfonden.
Samskabelse
Udgangspunktet for alle indsatser under Startblokken er samskabelse. Skal vi lykkes, er det vigtigt, at vi former nye løsninger sammen - på tværs af civilsamfund, kommuner og virksomheder. Og det er vigtigt, at vi inddrager de særlige styrker og udfordringer, man ser lokalt.
Startblokkens nyhedsbrev
Bliv klogere på erfaringerne fra arbejdet med Startblokken. Hør om udfordringer og successer - og få indblik i perspektiver fra alle grene af partnerskabet. Nyhedsbrevet udkommer på nuværende tidspunkt en gang i kvartalet.